- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
* grubo starta dynia
* grubo starte ziemniaki
* jajka
* posiekana cebula (dałam czerwoną)
* pieprz, sól, vegeta, czosnek granulowany
* mąka pszenna i ziemniaczana
* olej
~ Dyni i ziemniaków użyłam dzisiaj w niemal równych ilościach + spora czerwona posiekana cebulka + 3 jajka (grubo tarte warzywa wymagają większej ilości jajek) + 3-5 łyżek mąki pszennej i 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystko zależy od konsystencji masy) - po dodaniu soli lub vegety warzywa puszczą sok i masa zrzednie. Przyprawy wg smaku
~ Mieszam składniki, odstawiam na 5 minut, by mąka nieco spęczniała i smażę klasycznie - na rozgrzanym oleju.
Jeśli posiadamy dobrą i "wygodną" patelnię, to warto usmażyć duże placki (na całą patelnię), lecz troszkę trudniej je odwrócić...
~ Podaję głównie z kwaśną gęstą śmietaną lub twarożkiem z dodatkiem czosnku lub z sosem tzatziki.
* grubo starte ziemniaki
* jajka
* posiekana cebula (dałam czerwoną)
* pieprz, sól, vegeta, czosnek granulowany
* mąka pszenna i ziemniaczana
* olej
~ Dyni i ziemniaków użyłam dzisiaj w niemal równych ilościach + spora czerwona posiekana cebulka + 3 jajka (grubo tarte warzywa wymagają większej ilości jajek) + 3-5 łyżek mąki pszennej i 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystko zależy od konsystencji masy) - po dodaniu soli lub vegety warzywa puszczą sok i masa zrzednie. Przyprawy wg smaku
~ Mieszam składniki, odstawiam na 5 minut, by mąka nieco spęczniała i smażę klasycznie - na rozgrzanym oleju.
Jeśli posiadamy dobrą i "wygodną" patelnię, to warto usmażyć duże placki (na całą patelnię), lecz troszkę trudniej je odwrócić...
~ Podaję głównie z kwaśną gęstą śmietaną lub twarożkiem z dodatkiem czosnku lub z sosem tzatziki.