- Paź 10, 2004
- 37,718
- 1
- 0
Składniki:
1 kg mąki tortowej
100 g drożdży
0,5 l mleka
25 dag margaryny
4 jajka (4 żółtka, 2-3 białka)
30 dag cukru
dżem (1,5 słoika)
Sposób przyrządzania:
Rozczyn:
Do małej miski (lub garnuszka) włożyć drożdże (najlepiej je poskubać), trochę cukru (2 łyżki) i ciepłego mleka - wymieszać.
Następnie dodawać stopniowo mąkę, aby masa miała gęstość kwaśnej śmietany.
Wymieszać i odstawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia na 15 minut.
Ciasto:
Do miski dajemy żółtka z cukrem (ok. 3 łyżki), białka i ucieramy.
Dodajemy rozczyn ciągle mieszając, mąkę (stopniowo – przez sitko) z mlekiem.
Dodajemy margarynę (najlepiej troszkę rozpuścić i posiekać) i wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy w kółko i dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu kładziemy dżem i zwijamy.
Rogaliki układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem, a z góry smarujemy je pozostałym białkiem dla połysku.
Wykładamy do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180°-200°C).
Pieczemy do średniego zarumienienia się rogalików.
W piekarniku
I upieczone
SMACZNEGO
1 kg mąki tortowej
100 g drożdży
0,5 l mleka
25 dag margaryny
4 jajka (4 żółtka, 2-3 białka)
30 dag cukru
dżem (1,5 słoika)
Sposób przyrządzania:
Rozczyn:
Do małej miski (lub garnuszka) włożyć drożdże (najlepiej je poskubać), trochę cukru (2 łyżki) i ciepłego mleka - wymieszać.
Następnie dodawać stopniowo mąkę, aby masa miała gęstość kwaśnej śmietany.
Wymieszać i odstawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia na 15 minut.
Ciasto:
Do miski dajemy żółtka z cukrem (ok. 3 łyżki), białka i ucieramy.
Dodajemy rozczyn ciągle mieszając, mąkę (stopniowo – przez sitko) z mlekiem.
Dodajemy margarynę (najlepiej troszkę rozpuścić i posiekać) i wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy w kółko i dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu kładziemy dżem i zwijamy.
Rogaliki układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem, a z góry smarujemy je pozostałym białkiem dla połysku.
Wykładamy do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180°-200°C).
Pieczemy do średniego zarumienienia się rogalików.
W piekarniku

I upieczone


SMACZNEGO


