- Lip 13, 2009
- 137
- 0
- 0
Te rogaliczki powstały na bazie mojej kontemplacji kilkudziesięciu przepisów na rogaliki. Efekt: REWELACJA.
składniki są podane na tzw. "mniej więcej"
2 szk. mąki
1 margaryna (użyłam Kasię)
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki cukru
1/2 szk. zimnej wody gazowanej
2-3 łyżki wódki lub innego alkoholu nie mniej jak 40%
Do posmarowania:
1. żółtko
1-2 łyżeczki śmietany
cukier waniliowy
Z mąki, margaryny, soli i cukru zrobić ciasto, które ma mieć wygląd typowej kruszonki. Dolewamy zimną wodę z wódką. (Jeżeli będzie czegoś za mało mąki lub wody to dosypać lub dolać).
Zagnieść ciasto i odstawić kulę na 1/2 - 1g do lodówki. Ciasto jest bardzo elastyczne i bardzo dobrze się wałkuje. Formować rogaliczki. Nadzienie według własnego upodobania, ja zrobiłam z marmoladą (aby sprawdzić czy ciasto będzie dobre)
i jest PYSZNE.
Posmarowane rogaliczki i posypane cukrem waniliowym, piec w temp.170, ok.30 - 40 minut. Z podanych składników wyszło mi 32 rogaliczki.
Zdjęcie w kiepskim oświetleniu bo już wieczór nadchodzi, a do jutra jak widzę, nie pozostanie ani jeden rogaliczek.
składniki są podane na tzw. "mniej więcej"
2 szk. mąki
1 margaryna (użyłam Kasię)
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki cukru
1/2 szk. zimnej wody gazowanej
2-3 łyżki wódki lub innego alkoholu nie mniej jak 40%
Do posmarowania:
1. żółtko
1-2 łyżeczki śmietany
cukier waniliowy
Z mąki, margaryny, soli i cukru zrobić ciasto, które ma mieć wygląd typowej kruszonki. Dolewamy zimną wodę z wódką. (Jeżeli będzie czegoś za mało mąki lub wody to dosypać lub dolać).
Zagnieść ciasto i odstawić kulę na 1/2 - 1g do lodówki. Ciasto jest bardzo elastyczne i bardzo dobrze się wałkuje. Formować rogaliczki. Nadzienie według własnego upodobania, ja zrobiłam z marmoladą (aby sprawdzić czy ciasto będzie dobre)
Posmarowane rogaliczki i posypane cukrem waniliowym, piec w temp.170, ok.30 - 40 minut. Z podanych składników wyszło mi 32 rogaliczki.
Zdjęcie w kiepskim oświetleniu bo już wieczór nadchodzi, a do jutra jak widzę, nie pozostanie ani jeden rogaliczek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: