- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
2,5 szklanki maki + ciut, ciut do wałkowania (szklanka ma pojemność 250 ml)
230 – 250 g masła
200 g sera śmietankowego (24%)
Szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 małe jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Masło podzielić na mniejsze kawałki o dodać do mąki. Wszystko posiekać do konsystencji kaszki (bardzo dobrze sprawdza się tu malakser). Ser śmietankowy dołożyć do masy mączno-maślanej i bardzo szybko połączyć (również użyłam malaksera aby nie ogrzewać ciasta) ale nie zagniatać. Podzielić na trzy części i każdą z nich owinąć folią spożywczą a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 1,5 godziny (lepiej przytrzymać dłużej w lodówce).
Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta z lodówki i szybko rozwałkować w formę koła (najwygodniej na tej foli, w którą było zawinięte) na grubość ok. 2mm. Na całe koło nałożyć nadzienie i rozsmarować , zostawiając pusty brzeg ciasta ok. 1,5 – 2 cm, smarując go roztrzepanym jajkiem. Koło podzielić na trójkąty (12 – 15), które zawijamy zaczynając od szerszej strony, tej z pustym, posmarowanym jajkiem brzegiem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch rogaliczków smarujemy jajkiem.
Wszystkie te czynności musimy robić bardzo szybko, aby ciasto nie zagrzało się
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni – termoobieg.
Rogaliczki pieczemy ok. 20 – 30 minut na jasnozłoty kolor.
Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta, oczekującymi w lodówce.
Jako nadzienia użyłam połowy puszki gotowej masy makowej, wymieszanej z 4 łyżkami mielonych migdałów ale myślę, że może być zupełnie inne nadzienie np. z mielonych orzechów, byle tylko było gęste
http://lh3.ggpht.com/_GrCD58p5GWg/TTWgN88G...40/P1100816.JPG