Rogaliki Serowe croissanty
Autor: Ayn
Składniki
1½ szklanki mąki ( 250 g, dałam 650 pół na pół z krupczatką)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
100 g masła ( pokroiłam w drobną kostkę)
125 g miękkiego kremowego twarogu 5 lub 9% ( dałam sernikowy Presidenta, 4% tłuszczu)
75 g sera Kashkaval / Caciocavallo lub Provolone, startego ( dałam tarty Cheddar)
125 g twarogu wiejskiego ziarnistego ( dałam 100 g twarogu President i 25 g camemberta)
1 jajko do posmarowania
trochę grubej soli do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C/350°F.
2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj kawałki zimnego masła i posiekaj nożem na okruchy. Dodaj sery i wszystko wymieszaj szpatułką.
4. Ciasto wyłóż na posypaną mąką deskę i trochę zagnieć. Ciasto powinno być miękkie, jednorodne i lekko lepkie, długo nie ugniatać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę kefiru).
5. Ciasto podziel na 2 części i każdą uformuj w okrąg o grubości 5 mm. Pokrój każde koło na 8 segmentów/trójkątów.
6. Zwiń rogaliki zaczynając od podstawy.
Rogaliki można przygotować z nadzieniem: zawinąć w ciasto mały kawałek (1x3 cm) sera feta (lub dowolnego sera wolnotopliwego) lub szynki.
1. Ułóż rogaliki na blasze do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp grubą solą (kilka ziarenek).
2. Piecz 30-35 minut, aż się zarumienią.
3. Podawaj na ciepło ( letnie, nie gorące!)
Uwagi Rogaliki można zamrozić i odgrzać w mikro (kilka sekund) lub nagrzanym piekarniku (5-7 minut)
Autor: Ayn
Składniki
1½ szklanki mąki ( 250 g, dałam 650 pół na pół z krupczatką)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
100 g masła ( pokroiłam w drobną kostkę)
125 g miękkiego kremowego twarogu 5 lub 9% ( dałam sernikowy Presidenta, 4% tłuszczu)
75 g sera Kashkaval / Caciocavallo lub Provolone, startego ( dałam tarty Cheddar)
125 g twarogu wiejskiego ziarnistego ( dałam 100 g twarogu President i 25 g camemberta)
1 jajko do posmarowania
trochę grubej soli do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C/350°F.
2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj kawałki zimnego masła i posiekaj nożem na okruchy. Dodaj sery i wszystko wymieszaj szpatułką.
4. Ciasto wyłóż na posypaną mąką deskę i trochę zagnieć. Ciasto powinno być miękkie, jednorodne i lekko lepkie, długo nie ugniatać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę kefiru).
5. Ciasto podziel na 2 części i każdą uformuj w okrąg o grubości 5 mm. Pokrój każde koło na 8 segmentów/trójkątów.
6. Zwiń rogaliki zaczynając od podstawy.
Rogaliki można przygotować z nadzieniem: zawinąć w ciasto mały kawałek (1x3 cm) sera feta (lub dowolnego sera wolnotopliwego) lub szynki.
1. Ułóż rogaliki na blasze do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp grubą solą (kilka ziarenek).
2. Piecz 30-35 minut, aż się zarumienią.
3. Podawaj na ciepło ( letnie, nie gorące!)
Uwagi Rogaliki można zamrozić i odgrzać w mikro (kilka sekund) lub nagrzanym piekarniku (5-7 minut)