Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Rogaliki / croissanty serowe wg Ayn
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1691563" data-attributes="member: 692"><p>Rogaliki Serowe croissanty</p><p></p><p>Autor: Ayn</p><p></p><p>Składniki</p><p></p><p>1½ szklanki mąki ( <em>250 g, dałam 650 pół na pół z krupczatką)</em></p><p></p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>½ łyżeczki sody</p><p></p><p>½ łyżeczki soli</p><p></p><p>100 g masła ( <em>pokroiłam w drobną kostkę)</em></p><p></p><p>125 g miękkiego kremowego twarogu 5 lub 9% ( <em>dałam sernikowy Presidenta, 4% tłuszczu)</em></p><p></p><p>75 g sera Kashkaval / Caciocavallo lub Provolone, startego (<em> dałam tarty Cheddar)</em></p><p></p><p>125 g twarogu wiejskiego ziarnistego ( <em>dałam 100 g twarogu President i 25 g camemberta)</em></p><p></p><p>1 jajko do posmarowania</p><p></p><p>trochę grubej soli do posypania (opcjonalnie)</p><p>[ATTACH]101877[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Wykonanie</p><p></p><p>1. Rozgrzej piekarnik do 180°C/350°F.</p><p></p><p>2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem.</p><p></p><p>3. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj kawałki zimnego masła i posiekaj nożem na okruchy. Dodaj sery i wszystko wymieszaj szpatułką.</p><p></p><p>4. Ciasto wyłóż na posypaną mąką deskę i trochę zagnieć. Ciasto powinno być miękkie, jednorodne i lekko lepkie, długo nie ugniatać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę kefiru).</p><p></p><p>5. Ciasto podziel na 2 części i każdą uformuj w okrąg o grubości 5 mm. Pokrój każde koło na 8 segmentów/trójkątów.</p><p></p><p>6. Zwiń rogaliki zaczynając od podstawy.</p><p></p><p>Rogaliki można przygotować z nadzieniem: zawinąć w ciasto mały kawałek (1x3 cm) sera feta (lub dowolnego sera wolnotopliwego) lub szynki.</p><p></p><p></p><p></p><p>1. Ułóż rogaliki na blasze do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp grubą solą (kilka ziarenek).</p><p></p><p>2. Piecz 30-35 minut, aż się zarumienią.</p><p></p><p>3. Podawaj na ciepło ( letnie, nie gorące!)</p><p></p><p>Uwagi Rogaliki można zamrozić i odgrzać w mikro (kilka sekund) lub nagrzanym piekarniku (5-7 minut)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1691563, member: 692"] Rogaliki Serowe croissanty Autor: Ayn Składniki 1½ szklanki mąki ( [I]250 g, dałam 650 pół na pół z krupczatką)[/I] 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 100 g masła ( [I]pokroiłam w drobną kostkę)[/I] 125 g miękkiego kremowego twarogu 5 lub 9% ( [I]dałam sernikowy Presidenta, 4% tłuszczu)[/I] 75 g sera Kashkaval / Caciocavallo lub Provolone, startego ([I] dałam tarty Cheddar)[/I] 125 g twarogu wiejskiego ziarnistego ( [I]dałam 100 g twarogu President i 25 g camemberta)[/I] 1 jajko do posmarowania trochę grubej soli do posypania (opcjonalnie) [ATTACH]101877[/ATTACH] Wykonanie 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C/350°F. 2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem. 3. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj kawałki zimnego masła i posiekaj nożem na okruchy. Dodaj sery i wszystko wymieszaj szpatułką. 4. Ciasto wyłóż na posypaną mąką deskę i trochę zagnieć. Ciasto powinno być miękkie, jednorodne i lekko lepkie, długo nie ugniatać (jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę kefiru). 5. Ciasto podziel na 2 części i każdą uformuj w okrąg o grubości 5 mm. Pokrój każde koło na 8 segmentów/trójkątów. 6. Zwiń rogaliki zaczynając od podstawy. Rogaliki można przygotować z nadzieniem: zawinąć w ciasto mały kawałek (1x3 cm) sera feta (lub dowolnego sera wolnotopliwego) lub szynki. 1. Ułóż rogaliki na blasze do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp grubą solą (kilka ziarenek). 2. Piecz 30-35 minut, aż się zarumienią. 3. Podawaj na ciepło ( letnie, nie gorące!) Uwagi Rogaliki można zamrozić i odgrzać w mikro (kilka sekund) lub nagrzanym piekarniku (5-7 minut) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Rogaliki / croissanty serowe wg Ayn
Bottom