- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Przepis na życzenie Kawy, która twierdzi, że rogaliki były bardzo smaczne. Co prawda swoich nie dokończyła, co nie świadczy dobrze (o rogalikach, nie o Kawie), ale to może dlatego, że podobnież była przejedzona
Jednak gwoli ścisłości, moim pozostałym gościom (i domownikom) rogaliki także smakowały i talerze zostały wymiecione do czysta.
500 g mąki tortowej
250 g masła orzechowego
30 g drożdzy
100 g drobnego cukru
3 żółtka
1 + 1/4 szkl mleka
200 g czekolady deserowej lub mlecznej
Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru, zalać 1/4 szkl mleka i podsypać kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do zwiększenia objętości.
Masło orzechowe utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mleko, zmieszać dokładnie.
Do miski z mąką dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników, wyrobić ciasto do połączenia. Ciasto podzielić na trzy lub cztery części, każdą zwinąć w kulkę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Brać kulkę wyrośniętego ciasta, wałkować cienki, okrągły placek, dzielić na 8 części. Nakładać posiekaną czekoladę i zwijać rogaliki. Inna wersja: wałkować dwa koła, smarować jedno masłem orzechowym, nakładać drugie, jeszcze raz wałkować na pożądaną grubość, następnie dzielić na 8 części i zawijać. W tym wypadku lepiej podzielić ciasto na 4 części.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kilkanaście minut do napuszenia.
Pomalować białkiem. Piec ok 15 minut w 180 stopniach, do zezłocenia.

500 g mąki tortowej
250 g masła orzechowego
30 g drożdzy
100 g drobnego cukru
3 żółtka
1 + 1/4 szkl mleka
200 g czekolady deserowej lub mlecznej
Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru, zalać 1/4 szkl mleka i podsypać kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do zwiększenia objętości.
Masło orzechowe utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mleko, zmieszać dokładnie.
Do miski z mąką dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników, wyrobić ciasto do połączenia. Ciasto podzielić na trzy lub cztery części, każdą zwinąć w kulkę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Brać kulkę wyrośniętego ciasta, wałkować cienki, okrągły placek, dzielić na 8 części. Nakładać posiekaną czekoladę i zwijać rogaliki. Inna wersja: wałkować dwa koła, smarować jedno masłem orzechowym, nakładać drugie, jeszcze raz wałkować na pożądaną grubość, następnie dzielić na 8 części i zawijać. W tym wypadku lepiej podzielić ciasto na 4 części.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kilkanaście minut do napuszenia.
Pomalować białkiem. Piec ok 15 minut w 180 stopniach, do zezłocenia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: