Rogaliki (i nie tylko) z ciasta drożdżowego

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
u mnie to ciasto też znika błyskawicznie
icon_mrgreen.gif
I jest ono takie uniwersalne
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Zrobiłam dziś w formie strucelki z powidłami i orzechami.Świetny przepis!
anbetung.gif

a.jpg
DSCF0005.JPG
DSCF0013.JPG
 

Załączniki

  • a.jpg
    a.jpg
    47.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCF0005.JPG
    DSCF0005.JPG
    94.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCF0013.JPG
    DSCF0013.JPG
    76.7 KB · Wyświetleń: 1

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
cudna... normalnie przecudna
icon_smile.gif


mogłabyś podać sposób smarowania ciasta i później zwijania, by wyszło tak jak u Ciebie ? będę wdzięczna
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
Wykorzystalam to ciasto w wersji wytrawnej.

Formuje sie rzeczywiście fenomenalnie! jest elastyczne, ale nie guma, nie wraca natychmiast do poprzedniej formy po rozwałkowaniu; dobrze sie skleja bez dodatkowych smarowań.

Fenomenalne_cc.jpg

Nadziałam mięsem, nadziałam farszem grzybowym i nadziałam farszem z czerwonej fasoli gotowanej w winie z przyprawami + gruboziarnista musztarda i tarty ser.

Dzięki wielkie za przepis!
 

Załączniki

  • Fenomenalne_cc.jpg
    Fenomenalne_cc.jpg
    39.5 KB · Wyświetleń: 1

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
ewa1203 @ 29 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1248389cudna... normalnie przecudna
icon_smile.gif


mogłabyś podać sposób smarowania ciasta i później zwijania, by wyszło tak jak u Ciebie ? będę wdzięczna
icon_smile.gif
anbetung.gif
Ewo wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na prostokąt, posmarowałam powidłami i posypałam siekanymi orzechami.Ciasto zwinęłam w rulon (jak struclę).Ten rulon rozcięłam na pół po długości zostawiając ze 3 cm niedocięte.Zaczęłam przeplatać góra-dół.Taką przeplecioną strucelkę przełożyłam do keksówki.Po wyrośnięciu smarnęłam jajem i posypałam orzechami.
Na pierwszej stronie (post 6) Krystyna podaje linki do stron gdzie to jest dokładnie pokazane na zdjęciach.
 

tofog

Member
Sty 31, 2010
7
0
1
Ciasta drożdżowe robię najczęściej, ale to jest wyjątkowe, praca z nim to sama przyjemność. Plastyczne, elastyczne, absolutnie genialne! Dzięki za przepis!
anbetung.gif


Dodam, że zrobiłam wersję z budyniem, pyszności!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Robiłam dwukrotnie. Za pierwszym razem wyszło mi 24 małych rogalików
i 1 strucla z nadzieniem makowym, a dzisiaj zrobiłam 2 strucle z dżemem
aroniowo-jeżynowym. Obie wersje smaczne.
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy