Rogaliki piwne do piwa

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Przepis od brooot.de na Instagramie .

Starter (biga)
250g mąka pszenna typ 550
165g wody
1g świeżych drożdży
Wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej przez 2 godziny potem w lodówce na noc.

Gotowane ziemniaki
100g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków

Cebula
1 duża szalotka/cebula usmażona, przez 10min, z 1/2 łyżeczki miodu

Ciasto
Starter z lodówki wyciągamy 20 min przed mieszaniem
5g świeżych drożdży
350g mąka pszenna typ 550
50g mąki żytniej 1150 (1400, ja dodałem 997)
50g mąki orkiszowej razowej
100g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków 2 temp. pokojowej
240g ciemnego piwa, ugotowanego i schłodzonego do temperatury pokojowej
25g masła w temp. pokojowej
10g dodatkowej woda (basinage)
1 duża cebula/szalotka podsmażona z 1/2 łyżeczki miodu
14g soli (dodać pod koniec mieszania)
Mak, sezam, kminek na posypkę

W misce miksera wymieszać starter z piwem, ziemniakami i cebulką. Dodać mąki i wyrabiać ok., 5 minut. Dodać w 3-4 częściach masło, cały czas wyrabiając a następnie dodatkową wodę i sól. Wyrabiać jeszcze 3-5 minut.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem do wyrastania/składania.
Składania:
30 min stretch and fold - rozciągamy ciasto z każdej strony (mocne rociąganie)
30 min coil fold - podwijamy ciasto z każdej strony (delikatniejsze składanie)
30 min coil fold
Łącznie 2 godziny wyrastania.

Dzielimy ciasto na kulki o wadze około 150g, zostawiamy na 10 minut, a następnie wałkujemy na cienkie paski i zwijamy rogaliki :)
Rogaliki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, a następnie smarujemy białkiem z jajka i posypujemy kminkiem, makiem, sezamem.
Pieczemy w 220C przez 25 min.
Rogal do piwa.jpgRogal do piwa2.jpg
 
Ostatnia edycja:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
oooooooooooooooooo mamuniu, aleś dał po oczach. Fantastycznie wyglądają. Składników tu co niemiara , mąk różnych. To jeszcze powiedz o jakich drożdżach piszesz ?
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Znalazłem wideo jak zwijać rogaliki ;) (np. bardzo ładne i smaczne rogaliki Kifli - piekliśmy w Piekarni Amber we wrześniu 2020 r.) - klik - 7 minuta
Albo tutaj klik - 4min 20s
Ogólnie kulki ciasta rozwałkowałem na podłużne placki i zwijałem, naciągając ciasto.
 
  • Like
Reakcje: Margot