Rogaliki wielowarstwowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
rogaliki6.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 500 g mąki (brałam luksusową typ 550)
* 200 ml mleka
* 100 oleju (brałam olej z pestek winogron)
* 1 białko
* 20 - 40 g drożdży
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżki cukru

* ok. 50 g masła rozpuszczonego ale chłodnego (do smarowania warstw ciasta)
* żółtko + 2 łyżki mleka - do posmarowania wierzchu rogalików

Nadzienie: (z oryginału przepisu, ja robiłam zwykły ser z żółtkiem i cukrem)

* 40 g masła
* 250 sera śmietankowego
* 100 g białek czekolady


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrastania. Do miski wsypać mąkę z solą, dodać olej, wyrośnięte w mleku drożdże i pianę ubitą z białka. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość 2 razy (u mnie nawet więcej wyrosło)
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformować w kulki i odstawić na ok. 15 minut, aż znów zacznie rosnąc.
Każdą kulkę rozwałkować na wielkość mniej więcej, talerzyka deserowego. układać jeden krążek ciasta na drugim, smarując każdy obficie rozpuszczonym masłem. Teraz tę stertę złożoną z ośmiu krążków, należy rozwałkować w duży okrąg (ok. 70 cm średnicy), który należy podzielić na 16 części-trójkątów (najwygodniej jest kroić nożem do pizzy, to taki mój "patent")

Na podstawie każdego trójkąta należy ułożyć nadzienie (w oryginale było: ser wymieszany z masłem i rozpuszczoną czekoladą). Boki ciasta założyć do środka, na nadzienie, a następnie zawinąć rogalik.

Sformowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, i odstawić do wyrastania ( u mnie wystarczyło 30 minut, w oryginale pisało o 1,5h)
Rogaliki pieczemy przez ok. 25 -30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

(przepis znaleziony na Carina-forum)

rogaliki3.JPG rogaliki14_1.JPG
 

Załączniki

  • rogaliki6.JPG
    rogaliki6.JPG
    119.1 KB · Wyświetleń: 3
  • rogaliki3.JPG
    rogaliki3.JPG
    126 KB · Wyświetleń: 3
  • rogaliki14_1.JPG
    rogaliki14_1.JPG
    138.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
mniam.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 30 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983329przepraszam ,ze nic nie wnoszę do przepisu ,ale muszę napisać
icon_mrgreen.gif

są boskie -Krysiu przepiękne te rogale
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
a to teraz tak trzeba ?
icon_mrgreen.gif

One pięknie wyglądają, wspaniale smakują a ciasto jest niesamowicie wdzięczne w obróbce. Cudo nie ciasto. Nic a nic się nie klei (Mąkę podsypnęłam tylko pod wyrastane kulki, coby się nie przykleiły do blatu) , cudownie się wałkuje (czego bardzo się obawiałam bo ja nijak nie umiem wałkować i zawsze mam wtedy stresa
icon_mrgreen.gif
)
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Krystyna9 @ 30 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983332a to teraz tak trzeba ?
icon_mrgreen.gif

One pięknie wyglądają, wspaniale smakują a ciasto jest niesamowicie wdzięczne w obróbce. Cudo nie ciasto. Nic a nic się nie klei (Mąkę podsypnęłam tylko pod wyrastane kulki, coby się nie przykleiły do blatu) , cudownie się wałkuje (czego bardzo się obawiałam bo ja nijak nie umiem wałkować i zawsze mam wtedy stresa
icon_mrgreen.gif
)
icon_mrgreen.gif
no nie wiem ,ale tak profilaktycznie
fiesgrins.gif
wole napisac
p.s Krysiu przepis wydrukowałam , dokładnie poczytam i ....
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
to był mój pierwszy wypiek tych rogalików i robiłam jedynie z serem. Ale wydaje mi się, że spokojnie można dać i marmoladę i owoce. Nic nie powinno wypłynąć, bo formując rogaliki, najpierw zaginamy boki do środka, tak aby zakryły nam nadzienie a dopiero później rolujemy
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Moje takie piękne nie wyszły, ale smaczne bardzo. Tylko następnym razem muszę popracować nad kilkoma rzeczami:
- ni diabła nie mam miejsca, żeby takie gigantyczne koło rozwałkować
- nie będę ich smarować żółtkiem, bo nie lubię tej glazury i na dodatek mi się przypieka
- niższa temperatura, w 180 stopniach spód mi się przypala

A, dodałam trochę więcej cukru. I skórkę pomarańczową do masła do smarowania.
Zostało jeno wspomnienie.

rogaliki_krystyny_.jpg
 

Załączniki

  • rogaliki_krystyny_.jpg
    rogaliki_krystyny_.jpg
    60.8 KB · Wyświetleń: 2

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Azazelle @ 5 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984956Moje takie piękne nie wyszły, ale smaczne bardzo. Tylko następnym razem muszę popracować nad kilkoma rzeczami:
- ni diabła nie mam miejsca, żeby takie gigantyczne koło rozwałkować
- nie będę ich smarować żółtkiem, bo nie lubię tej glazury i na dodatek mi się przypieka
- niższa temperatura, w 180 stopniach spód mi się przypala

A, dodałam trochę więcej cukru. I skórkę pomarańczową do masła do smarowania.
Zostało jeno wspomnienie.
Jak nie piękne, jak są przepiękne
icon_mrgreen.gif
Najważniejsze, że smakowały

ja, na swoje szczęście mam stół z kuchni, ze specjalnym blatem, który robi od razu za stolnicę

w oryginale kazali smarować żółtkiem. Ja wzięłam odrobinę żółtka i 2-3 łyżki mleka. Najczęściej do smarowania używam mleka skondensowanego. I nie spieka się i nie robi się twarde a za to bardzo ładnie błyszczy



Margot @ 5 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984967ale smakowite ,śliczne, ja tez nie chcę ich jakiem smarować , bo nie lubię. Tylko w chałce mi to jajco nie przeszkadza
icon_mrgreen.gif
a ja i chałki smaruję tym swoim skondensowanym
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
A tak, ja zazwyczaj też mlekiem skondensowanym, ale że mi to żółtko z przepisu zostało, a kot, jełopa, spał i po nie nie przylazł, to spożytkowałam
zahnlos.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ale śliczne rogaliki.
Chciałam je dziś upiec, ale w żadnym z osiedlowych sklepów nie ma drożdży....
icon_sad.gif



Przed pieczeniem smaruję żółtkiem zmieszanym ze śmietanką do kawy.

EDIT:
Krystyno, mogłabyś rzucić linkiem do oryginału?
Próbowałam szukać na forum Cariny, ale niestety bezskutecznie....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
Zrobilam dokladnie wg przepisu, balam sie ze mi za slodkie wyjda, na wszelki wypadek nie nadzialam niczym.
Pare sztuk posmarowawszy skondensowanym mlekiem posypalam grubym cukrem.
Boskie sa absolutnie, nastepnym razem dodam aromatu znaczy skorke pomaranczowa do masla do smarowania, bardzo mi sie ten pomysl podoba.

Nie mialam szans, zeby wywalkowac placek o srednicy 70 cm, moj blat w kuchni ma max 56...
Zrobilam tak: stosik z maslem lekko rozplaszczylam dlonmi na blacie i przekroilam na pol skrobka plastikowa. I jeszcze na pol... i dopiero to rozwalkowalam.
Wyszlo mi w sumie 26 sztuk roznej wielkosci.
Nastepnym razem podziele na 3 a nie na 4 i kazdy na 6, powinno byc akurat.

prawie_croissanty_cc.jpg

Teraz kawa, moze odrobina miodu...

Dzieki za tak smakowity przepis!

qd
 

Załączniki

  • prawie_croissanty_cc.jpg
    prawie_croissanty_cc.jpg
    45.3 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy