Rogaliki wielowarstwowe

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,207
1,722
113

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Zrobiłam, bardzo smaczne, znikneły dosłownie w moment.
Dzięki za przepis
anbetung.gif
 

Sylwus

Member
Sty 22, 2010
11
0
0
Rogaliki wygladaja bardzo pysznie...
mniam.gif
Jakie sa w smaku? Wygladaja jak croissanty. Smakuja tez tak, czy maja zupelnie inny smak?
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Ja na to mówię marmolada, ale pewnie specjaliści powiedzą, że to zwykły dżem z antonówek.

Robię na oko. Antonówki obieram i bardzo niestarannie plasterkuje nożem. Na dno dużego szerokiego garnka wlewam odrobinę wody- 1cm warstwę. Wrzucam jabłka, wyciskam sok z cytryny około 2 łyzek na garnek 5litrowy i gotuje na bardzo małym ogniu- ja mam kuchenke elektryczna wiec ze skali 9 stopniowej na 3 nastawiam, mieszam, antonówki bardzo szybko się rozpadają, gdy już sie rozpadną dosypuję cukru, do smaku, tak jak mi odpowiada, mieszam, gotuje aż cukier się rozpuści, i już, przekładam do sloikow, zakrecam, odwracam i zapominam na 1 dzień, potem wynosze do spiżarki. Wychodzi gęsta, pyszna, kwaskowata marmoladka. Idealna właśnie do rogalików, na drożdżówki, żeby dać kleksy między kruszonką, można też na chleb na śniadanie, można też do szarlotki.
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Zrobiłam te rogliki i są wyśmienite.

Mało pracy przy nich a radosci przy jedzeniu wiele.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy