Rogaliki z ciasta ziemniaczanego wersja qd
Inspiracją był przepis zamieszczony w książce Hanny Szymanderskiej „Pikantne ciasta i ciasteczka”
Składniki:
250g (po obraniu) ziemniaków ugotowanych w łupinach ( typ mączysty)
150 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka topionego masła
1 jajko
1 plaska łyżeczka soli, pieprz
nasiona kminku lub kopru ogrodowego
Dodatkowo 1 jajko do pomalowania rogali.
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę ( lub przez maszynkę przekręcić, lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200C góra/dół . Póki piekarnik się nagrzewa rozwałkować ciasto na placek o grubości ca 4mm. Przeciąć na 16 wąskich długich trójkątów. Naciąć w połowie podstawy na 2 cm i zwijać rogaliki . Końce rogalików połączyć i lekko skleić.
Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200C przez 30 min , jeśli sięnie zrumienią , to jeszcze 3 min w programie górny grill + wiatrak.
Podawać przestygnięte. Zimne też są ok.
Uwaga – to ciasto należy formować i piec natychmiast po zagnieceniu, nie wolno surowego zostawiać „na potem”, bo się zrobi zbyt luźne.
Inspiracją był przepis zamieszczony w książce Hanny Szymanderskiej „Pikantne ciasta i ciasteczka”
Składniki:
250g (po obraniu) ziemniaków ugotowanych w łupinach ( typ mączysty)
150 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka topionego masła
1 jajko
1 plaska łyżeczka soli, pieprz
nasiona kminku lub kopru ogrodowego
Dodatkowo 1 jajko do pomalowania rogali.
Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę ( lub przez maszynkę przekręcić, lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200C góra/dół . Póki piekarnik się nagrzewa rozwałkować ciasto na placek o grubości ca 4mm. Przeciąć na 16 wąskich długich trójkątów. Naciąć w połowie podstawy na 2 cm i zwijać rogaliki . Końce rogalików połączyć i lekko skleić.
Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200C przez 30 min , jeśli sięnie zrumienią , to jeszcze 3 min w programie górny grill + wiatrak.
Podawać przestygnięte. Zimne też są ok.
Uwaga – to ciasto należy formować i piec natychmiast po zagnieceniu, nie wolno surowego zostawiać „na potem”, bo się zrobi zbyt luźne.
Ostatnia edycja: