Rogaliki z ciasta ziemniaczanego wersja qd

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego wersja qd

Inspiracją był przepis zamieszczony w książce Hanny Szymanderskiej „Pikantne ciasta i ciasteczka”

20220206_142003[1].jpg

Składniki:

250g (po obraniu) ziemniaków ugotowanych w łupinach ( typ mączysty)

150 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżka topionego masła

1 jajko

1 plaska łyżeczka soli, pieprz

nasiona kminku lub kopru ogrodowego

Dodatkowo 1 jajko do pomalowania rogali.



Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę ( lub przez maszynkę przekręcić, lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200C góra/dół . Póki piekarnik się nagrzewa rozwałkować ciasto na placek o grubości ca 4mm. Przeciąć na 16 wąskich długich trójkątów. Naciąć w połowie podstawy na 2 cm i zwijać rogaliki . Końce rogalików połączyć i lekko skleić.

Posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200C przez 30 min , jeśli sięnie zrumienią , to jeszcze 3 min w programie górny grill + wiatrak.

Podawać przestygnięte. Zimne też są ok.



Uwaga – to ciasto należy formować i piec natychmiast po zagnieceniu, nie wolno surowego zostawiać „na potem”, bo się zrobi zbyt luźne.
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: Gucio i AnkaP

ankafaka

Well-known member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,031
49
48
To rogaliki kraby! Bardzo jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto, nigdy nie jadłam ciasta/ciastek z dodatkiem ziemniaków. Czy ono jest podobne do jakiegoś innego, np. kruchego? Drożdżowego? Czy ma zupełnie inny smak, teksturę?
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,513
322
83
To rogaliki kraby! Bardzo jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto, nigdy nie jadłam ciasta/ciastek z dodatkiem ziemniaków. Czy ono jest podobne do jakiegoś innego, np. kruchego? Drożdżowego? Czy ma zupełnie inny smak, teksturę?
Podobne raczej do półkruchego jeśli chodzi o teksturę. Smak... samo w sobie wlaściwie jest bez smaku, nijakie, dlatego dałam do ciasta kminek. Równie dobrze można dać inne nasiona na smak, co kto lubi: anyżek, koper włoski, koper ogrodowy, sezam, czarnuszkę, kolendrę , ajowan ( nasiona selera) i tak dalej :)
 
  • Like
Reakcje: ankafaka