Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Rogaliki z ciasta ziemniaczanego wersja qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1691638" data-attributes="member: 692"><p><strong>Rogaliki z ciasta ziemniaczanego wersja qd</strong></p><p></p><p>Inspiracją był przepis zamieszczony w książce Hanny Szymanderskiej „Pikantne ciasta i ciasteczka”</p><p></p><p>[ATTACH=full]101892[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>250g (po obraniu) ziemniaków ugotowanych w łupinach ( typ mączysty)</p><p></p><p>150 g mąki pszennej</p><p></p><p>30 g mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>1 łyżeczka papryki słodkiej</p><p></p><p>1 łyżka topionego masła</p><p></p><p>1 jajko</p><p></p><p>1 plaska łyżeczka soli, pieprz</p><p></p><p>nasiona kminku lub kopru ogrodowego</p><p></p><p>Dodatkowo 1 jajko do pomalowania rogali.</p><p></p><p></p><p></p><p>Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę ( lub przez maszynkę przekręcić, lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200C góra/dół . Póki piekarnik się nagrzewa rozwałkować ciasto na placek o grubości ca 4mm. Przeciąć na 16 wąskich długich trójkątów. Naciąć w połowie podstawy na 2 cm i zwijać rogaliki . Końce rogalików połączyć i lekko skleić.</p><p></p><p>Posmarować rozbełtanym jajkiem.</p><p></p><p>Piec w temperaturze 200C przez 30 min , jeśli sięnie zrumienią , to jeszcze 3 min w programie górny grill + wiatrak.</p><p></p><p>Podawać przestygnięte. Zimne też są ok.</p><p></p><p></p><p></p><p>Uwaga – to ciasto należy formować i piec natychmiast po zagnieceniu, nie wolno surowego zostawiać „na potem”, bo się zrobi zbyt luźne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1691638, member: 692"] [B]Rogaliki z ciasta ziemniaczanego wersja qd[/B] Inspiracją był przepis zamieszczony w książce Hanny Szymanderskiej „Pikantne ciasta i ciasteczka” [ATTACH type="full" width="273px" alt="20220206_142003[1].jpg"]101892[/ATTACH] Składniki: 250g (po obraniu) ziemniaków ugotowanych w łupinach ( typ mączysty) 150 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka topionego masła 1 jajko 1 plaska łyżeczka soli, pieprz nasiona kminku lub kopru ogrodowego Dodatkowo 1 jajko do pomalowania rogali. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę ( lub przez maszynkę przekręcić, lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200C góra/dół . Póki piekarnik się nagrzewa rozwałkować ciasto na placek o grubości ca 4mm. Przeciąć na 16 wąskich długich trójkątów. Naciąć w połowie podstawy na 2 cm i zwijać rogaliki . Końce rogalików połączyć i lekko skleić. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200C przez 30 min , jeśli sięnie zrumienią , to jeszcze 3 min w programie górny grill + wiatrak. Podawać przestygnięte. Zimne też są ok. Uwaga – to ciasto należy formować i piec natychmiast po zagnieceniu, nie wolno surowego zostawiać „na potem”, bo się zrobi zbyt luźne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Rogaliki z ciasta ziemniaczanego wersja qd
Top
Bottom