- Sty 3, 2009
- 27,955
- 2,297
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z książki "Słodko" (Yotam Ottolenghi). Podaję wersję obowiązującą w mojej kuchni 
Na 48 rogalików (i tak zawsze okazuje się za mało):
Ciasto:
200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
256 g mąki
mniej niż 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
nasiona z 1/2 laski wanilii
200 g sera śmietankowego (u mnie Twój Smak z Piątnicy, ma 23% tłuszczu i zawiera sól)
1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
Wymieszać słoiczek płatków róży w cukrze (używam Polskiej Róży, 220 g) z 2 łyżeczkami wody różanej i 6 łyżeczkami mielonych migdałów. Ilość migdałów zależy od gęstości płatków róży.
Wykonanie:
Zmiksować wszystkie składniki ciasta poza serem, aż do uzyskania konsystencji okruszków. Dodać ser i jeszcze chwilę miksować, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę i ciasto zbije się w kulę, ale nie dłużej. Schować do lodówki na godzinę lub noc. Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy około 24 cm, posmarować nadzieniem, podzielić na 12 części, każdą zwinąć w rulonik. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec 20-25 minut w 200 stopniach lub 180 z termoobiegiem (u mnie 170, ale chyba ten egzemplarz piekarnika mocniej piecze).
Inne wersje nadzienia:
Na zdjęciu wersja z tahini, posypana czarnym sezamem.

Na 48 rogalików (i tak zawsze okazuje się za mało):
Ciasto:
200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
256 g mąki
mniej niż 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
nasiona z 1/2 laski wanilii
200 g sera śmietankowego (u mnie Twój Smak z Piątnicy, ma 23% tłuszczu i zawiera sól)
1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
Wymieszać słoiczek płatków róży w cukrze (używam Polskiej Róży, 220 g) z 2 łyżeczkami wody różanej i 6 łyżeczkami mielonych migdałów. Ilość migdałów zależy od gęstości płatków róży.
Wykonanie:
Zmiksować wszystkie składniki ciasta poza serem, aż do uzyskania konsystencji okruszków. Dodać ser i jeszcze chwilę miksować, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę i ciasto zbije się w kulę, ale nie dłużej. Schować do lodówki na godzinę lub noc. Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy około 24 cm, posmarować nadzieniem, podzielić na 12 części, każdą zwinąć w rulonik. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec 20-25 minut w 200 stopniach lub 180 z termoobiegiem (u mnie 170, ale chyba ten egzemplarz piekarnika mocniej piecze).
Inne wersje nadzienia:
- gotowa masa daktylowa + tahini i ewentualnie woda, gdyby było zbyt gęste
- mielone orzechy laskowe + kakao + cukier + woda
- tahini + cukier + cynamon (ewentualnie kardamon)
Na zdjęciu wersja z tahini, posypana czarnym sezamem.
