Rogaliki z różą

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Rogaliki z różą

Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Gazety Wyborczej na majówkowe ciasta i desery. Zawsze, gdy tylko je upiekę, znikają w mgnieniu oka. Poza smakiem ich zaletą jest naprawdę łatwe wykonanie, bez żadnego "wyrastania" drożdżowego (którego osobiście zawsze się nieco obawiam).

Składniki:
200 ml mleka
1/2 szkl. cukru
100 g drożdży (świeżych)
2 kostki margaryny
1 kg mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
4 jajka
200 g konfitury z róży (można, wbrew nazwie, zastąpić dowolnym nadzieniem)

Wykonanie:
Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże. Margarynę roztopić. W dużej misce wymieszać ciepłe, płynne składniki z przesianą mąką, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Wbić do masy jajka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie lub trzy kulki, włożyć do lodówki. Po godzinie rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować, wyciąć nożem niewielkie trójkąty, na które nakładać po łyżecze konfitury. Zawijać, formując półokrągłe rogaliki. Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika, nie czekając, aż ciasto wyrośnie. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zawsze robiłam te rogale z połowy porcji, a mimo wszystko wychodziło ich całkiem sporo.
Z czystym sercem polecam!

rogaliki1.JPG

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
...ale mi zapachniało przy porannej kawie...
lecker.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ewidentnie
fiesgrins.gif
icon_cool.gif

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Chyba wszystkie "małe" mają słabość do róży;-) To dorzucę dla zachęty fotkę z nienachalnie ujawniającą się konfiturką.

Załączniki

• rogaliki2k.JPG
    rogaliki2k.JPG
    169.7 KB · Wyświetleń: 0

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Bardzo Ci, Lud, dziękuję. Zabawy z aparatem to moje nowe zainteresowanie (pichcenia jednak chyba nic nie przebijje;-)).

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy