- Paź 13, 2007
- 419
- 0
- 0
Rogaliki z różą
Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Gazety Wyborczej na majówkowe ciasta i desery. Zawsze, gdy tylko je upiekę, znikają w mgnieniu oka. Poza smakiem ich zaletą jest naprawdę łatwe wykonanie, bez żadnego "wyrastania" drożdżowego (którego osobiście zawsze się nieco obawiam).
Składniki:
200 ml mleka
1/2 szkl. cukru
100 g drożdży (świeżych)
2 kostki margaryny
1 kg mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
4 jajka
200 g konfitury z róży (można, wbrew nazwie, zastąpić dowolnym nadzieniem)
Wykonanie:
Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże. Margarynę roztopić. W dużej misce wymieszać ciepłe, płynne składniki z przesianą mąką, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Wbić do masy jajka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie lub trzy kulki, włożyć do lodówki. Po godzinie rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować, wyciąć nożem niewielkie trójkąty, na które nakładać po łyżecze konfitury. Zawijać, formując półokrągłe rogaliki. Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika, nie czekając, aż ciasto wyrośnie. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zawsze robiłam te rogale z połowy porcji, a mimo wszystko wychodziło ich całkiem sporo.
Z czystym sercem polecam!

Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Gazety Wyborczej na majówkowe ciasta i desery. Zawsze, gdy tylko je upiekę, znikają w mgnieniu oka. Poza smakiem ich zaletą jest naprawdę łatwe wykonanie, bez żadnego "wyrastania" drożdżowego (którego osobiście zawsze się nieco obawiam).
Składniki:
200 ml mleka
1/2 szkl. cukru
100 g drożdży (świeżych)
2 kostki margaryny
1 kg mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
4 jajka
200 g konfitury z róży (można, wbrew nazwie, zastąpić dowolnym nadzieniem)
Wykonanie:
Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże. Margarynę roztopić. W dużej misce wymieszać ciepłe, płynne składniki z przesianą mąką, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Wbić do masy jajka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie lub trzy kulki, włożyć do lodówki. Po godzinie rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować, wyciąć nożem niewielkie trójkąty, na które nakładać po łyżecze konfitury. Zawijać, formując półokrągłe rogaliki. Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika, nie czekając, aż ciasto wyrośnie. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zawsze robiłam te rogale z połowy porcji, a mimo wszystko wychodziło ich całkiem sporo.
Z czystym sercem polecam!

Ostatnią edycję dokonał moderator: