- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0
* 250 g masła
* 1 szklanka śmietany,
* 100 g cukru
* 2 żółtka
* 42 g drożdży świeżych
* ok. 400 - 500 g mąki
* wiśnie z soku
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Żółtka ubić z cukrem. Masło utrzeć na tarce do przesianej mąki. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i ubite żółtka. Szybko zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować w formie koła i koło podzielić na 8 równych części.
Na szerszą część powstałego trójkąta, ułożyć wiśnie i zawinąć ciasto na rogalik.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do lekkiego zrumienienia.
Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem .