- Paź 13, 2007
- 894
- 2
- 0
Rolada czekoladowo - wanilowa z trzema rodzajami nadzienia . Wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje
Przepis znalazłam w gazecie .
składniki na ciasto :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
8 łyżek mąki pszennej ( jeżeli mamy dwa rodzaje łyżek odmierzamy łyżki mniejsze , jak odmierzyłam większe ciasto było za
twarde )
4 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
2 cukry waniliowe
szczypta soli
masa 1 ( z gasety )
składniki :
2 pojemniki śmietany kremówki ( 250 ml.)
2 torebki zagęsnika do śmietany
5 dag posiekanych orzechów pistacjowych ( nie słonych )
wiórki czekoladowe 10 dag czek deserowej
4 jajka rozbić oddzielić białka od żółtek
białka ubić z dwoma łyzkami zimnej wody i szczyptą soli na sztywno
powoli wsypac do białek 15 dag cukru oraz jeden cukier waniliowy , ubić na sztywno i dodać żółtka, ubić
dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną i proszek do pieczenia .
przygotowane ciasto biszkoptowe podzielić na 2 porcie do jednej dodać kakao i wymieszać .
formę wyłożyć papierem do pieczenia , posmarować olejem i nakładać łyżką pasek czekoladowy , waniliowy , czekoladowy itd .
piec 12 min . w twmp 200 C
wyjąć gorącą i zwinąć roladę - zostawić do ostygnięcia . ( roladę zawijamy z papierem do pieczenia i ściereczką )
w tym czasie zrobić masę :
śmietanę ubić z resztą cukru , drugim cukrem waniliowym i zagęstnikiem.dodać pistacje i posiekaną czekoladę
biszkopt wyjąć ze ściereczki posmarować masą , zwinąć .włożyć na godz dolodówki . posypać cukrem pudrem czekaladą i pistacjami .
przepis na masę mojego pomysłu
1>serek mosscapane ( chyba tak się pisze ) dodać cukier puder , rodzynki i ajerkoniak - składniki dobrać smakowo według uznania i własnego smaku .lub
2> serek mosscapne dodać cukier puder i sok z jednej dużej pomarańczy ,rodzynki >
rolada z ajerkoniakiem smakowała mojemu mężowi bardziej niż z pomarańczą > natomiast ja i moja córeczka 3.5 roku uwielbiamy z pomarańczą . smacznego

Przepis znalazłam w gazecie .
składniki na ciasto :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
8 łyżek mąki pszennej ( jeżeli mamy dwa rodzaje łyżek odmierzamy łyżki mniejsze , jak odmierzyłam większe ciasto było za
twarde )
4 łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
2 cukry waniliowe
szczypta soli
masa 1 ( z gasety )
składniki :
2 pojemniki śmietany kremówki ( 250 ml.)
2 torebki zagęsnika do śmietany
5 dag posiekanych orzechów pistacjowych ( nie słonych )
wiórki czekoladowe 10 dag czek deserowej
4 jajka rozbić oddzielić białka od żółtek
białka ubić z dwoma łyzkami zimnej wody i szczyptą soli na sztywno
powoli wsypac do białek 15 dag cukru oraz jeden cukier waniliowy , ubić na sztywno i dodać żółtka, ubić
dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną i proszek do pieczenia .
przygotowane ciasto biszkoptowe podzielić na 2 porcie do jednej dodać kakao i wymieszać .
formę wyłożyć papierem do pieczenia , posmarować olejem i nakładać łyżką pasek czekoladowy , waniliowy , czekoladowy itd .
piec 12 min . w twmp 200 C
wyjąć gorącą i zwinąć roladę - zostawić do ostygnięcia . ( roladę zawijamy z papierem do pieczenia i ściereczką )
w tym czasie zrobić masę :
śmietanę ubić z resztą cukru , drugim cukrem waniliowym i zagęstnikiem.dodać pistacje i posiekaną czekoladę
biszkopt wyjąć ze ściereczki posmarować masą , zwinąć .włożyć na godz dolodówki . posypać cukrem pudrem czekaladą i pistacjami .
przepis na masę mojego pomysłu
1>serek mosscapane ( chyba tak się pisze ) dodać cukier puder , rodzynki i ajerkoniak - składniki dobrać smakowo według uznania i własnego smaku .lub
2> serek mosscapne dodać cukier puder i sok z jednej dużej pomarańczy ,rodzynki >
rolada z ajerkoniakiem smakowała mojemu mężowi bardziej niż z pomarańczą > natomiast ja i moja córeczka 3.5 roku uwielbiamy z pomarańczą . smacznego

Ostatnią edycję dokonał moderator: