- Lut 16, 2008
- 8,770
- 1,576
- 113
Rolada cukiniowa z płatkami nagietka

Ciasto:
- 1 średnia lub dwie mniejsze cukinie (waga ok. 500 - 600 g),
(zetrzeć na małych oczkach, posolić i odstawić),
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki mąki + łyżeczka proszku do pieczenia wymieszać,
- 1/2 - 1 szkl. płatków nagietka.
Odcisnąć płyn z cukinii, wszystkie składniki połączyć (szpatułką, łyżką - nie ma potrzeby używania robota).
Dosmaczyć solą i pieprzem.
Ciasto rozprowadzić na papierze i upiec płaski placek. (wymiary mojego ciasta : 34 x 44 cm. jeżeli blaszka będzie mniejsza to nic nie szkodzi, ciasto wyjdzie wyższe.
Piec 20 - 22 minuty w 180 st. C.
Po upieczeniu ciepłe ciasto zwinąć i przygotować nadzienie. (Ja najpierw zrobiłam farsz bo sporo czasu to zajmuje).
Nadzienie:
- 1 duża cebula (pokroić w kostkę),
- 1 średnia marchew (zetrzeć na grube wiórki),
- 500 g drobno krojonych pieczarek (w przepisie mam zapisane 300 g ale na wymiar swojego ciasta dałam ok. 900 g i takie proporcje mi odpowiadają).
Cebulę usmażyć na oleju, w trakcie dodać marchewkę i smażyć aż nieco zmięknie. Wyłożyć do miski i przestudzić.
Na patelni podsmażyć pieczarki. Wszystko połączyć, Dosmaczyć solą i pieprzem.
I już można składać roladę. Ja dodatkowo, rozprowadzony na cieście farsz posypałam drobno tartym żółtym serem. To warstwa skleja pieczarki. Serem tartym posypałam też brzeg ciasta, który skleja spód rolady. Przed podaniem wstawiam na 5 minut do piekarnika. Smaczna również na zimno.
Skąd przepis nie pamiętam. Zapisałam na szybko na karteczkach, które miałam pod ręką. Dodanie płatków nagietka to mój pomysł
Dzisiaj piekłam z podwójnej porcji. Jedna na wynos.
Tak to wygląda:





Ostatnia edycja: