- Maj 11, 2008
- 2,422
- 2,360
- 113
Rolade mozna robic na slodko lub na slono. Osobiscie wole wersje wytrawna, chociaz ta kokosowa tez jest smaczna.
Ciasto:
- 5 szklanek maki (po 250ml szklanka)
- 1 szklanka mleka
- 2 lyzki drozdzy suchych - 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 lyzki cukru
- sol
Wymieszac drozdze z cukrem i mlekiem. Dodac sol, make i maslo i jajka. Wyrobic ciasto. Rozwalkowac na plasko, wylozyc nadzienie i zrolowac.
Nadzienie wytrawne:
-pieczarki, ser, wedlina (generalnie co kto ma pod reka) – najlepiej lekko podsmazyc, zeby nie puscilo soku w czasie pieczenia.
Piec ok. 20 minut w 190 stopniach (az ladnie sie zezloci). Pokroic - tak jak rolade w male plastry.
Bardzo dobre na cieplo i zimno. Fajna alternatywa dla kanapek na podroz. I super wchodza z czerwonym barszczykiem 
Druga wersja na slodko:
Ciasto przygotowujemy podobnie, zamieniajac jedynie olej na lyzke masla i dodajac 4 lyzki cukru.
Nadzienie:
-zoltko
-250g wiorek kokosowych
-1/2 szkl. mleka
Skladniki nadzienia wymieszac, wylozyc na ciasto. Zrolowac i pokroic na plastry grubosci mniej wiecej 2.5 cm (dzieki temu buleczki beda mialy fajny ksztalt). Polozyc na blaszce (wylozonej papierem) i piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
Nie mam niestety zdjecia, bo nie mam aparatu
Ale moze ktos sie pokusi i zrobi.
Naprawde polecam – robi sie expresowo i smakuje wybornie
Ciasto:
- 5 szklanek maki (po 250ml szklanka)
- 1 szklanka mleka
- 2 lyzki drozdzy suchych - 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 lyzki cukru
- sol
Wymieszac drozdze z cukrem i mlekiem. Dodac sol, make i maslo i jajka. Wyrobic ciasto. Rozwalkowac na plasko, wylozyc nadzienie i zrolowac.
Nadzienie wytrawne:
-pieczarki, ser, wedlina (generalnie co kto ma pod reka) – najlepiej lekko podsmazyc, zeby nie puscilo soku w czasie pieczenia.
Piec ok. 20 minut w 190 stopniach (az ladnie sie zezloci). Pokroic - tak jak rolade w male plastry.
Bardzo dobre na cieplo i zimno. Fajna alternatywa dla kanapek na podroz. I super wchodza z czerwonym barszczykiem 
Druga wersja na slodko:
Ciasto przygotowujemy podobnie, zamieniajac jedynie olej na lyzke masla i dodajac 4 lyzki cukru.
Nadzienie:
-zoltko
-250g wiorek kokosowych
-1/2 szkl. mleka
Skladniki nadzienia wymieszac, wylozyc na ciasto. Zrolowac i pokroic na plastry grubosci mniej wiecej 2.5 cm (dzieki temu buleczki beda mialy fajny ksztalt). Polozyc na blaszce (wylozonej papierem) i piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
Nie mam niestety zdjecia, bo nie mam aparatu

Naprawde polecam – robi sie expresowo i smakuje wybornie

Ostatnią edycję dokonał moderator: