- Maj 11, 2008
- 2,417
- 2,349
- 113
Rolada dyniowa – bardzo fajny jesienny smak, zaostrzony dodatkiem gozdzikow i cynamonu. Rolada wychodzi dosc wilgotna i pachnie wprost nieziemsko! Przepis stad.
Skladniki:
- 3/4 filizanki maki (filizanka 220 ml)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia (w oryginale 1/2 lyz. proszku do pieczenia + 1/2 lyz. sody)
- 1/2 lyzeczki cynamonu
- 1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow (mysle, ze spokojnie mozna dodac jeszcze np. imbir)
- 1/4 lyzeczki soli
- 3 duze jajka
- 1 filizanka cukru
- 2/3 filizanki pure dyniowego
Krem:
- Opakowanie serka Philadephia (226 g)
- 1 filizanka cukru pudru
- 6 lyzek masla (~80 g)
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- Opcjonalnie cukier puder do posypania rolady po wierzchu
Wykonanie:
Rozgrzac piekarnik do 190 stopni. Wymieszac make, proszek, przyprawy. W drugiej misce ubic mikserem jajka z cukrem az zgestnieja. Dodac pure dyniowe, zmiksowac. Wmieszac make z przyprawami. Mase wylac na przygotowana blaszke (albo posmarowana tluszczem I posypana maka, albo wylozona papierem do pieczenia), piec ok 13-15 minut (az ciasto bedzie sprezyste ale nie za suche). Ciasto wyjac z piekarnika, przelozyc ostroznie na recznik kuchenny posypany cukrem pudrem, zrolowac i odstawic do wystygniecia.
Przygotowac krem: zmiksowac serek z maslem i cukrem, dodac ekstrakt waniliowy. Ostroznie rozwinac rolade, posmarowac kremem (mozna posypac posiekanymi orzechami wloskimi), zwinac ponownie. Zawinac w folie spozywcza I wlozyc do lodowki na co najmniej godzine.
Ja zwinelam wzdluz dluzszego boku i wyszlo mi ok. 18 kawalkow. Pieklam w plytkiej blaszce o wymiarach 25 x 38 cm.
Ciasto super pachnie i jest bardzo smaczne. Nastepnym razem sprobuje pokombinowac z nadzieniem i zmniejszyc jego kalorycznosc
Zdjecia robione po ciemku, wiec nie najlepsze.
Skladniki:
- 3/4 filizanki maki (filizanka 220 ml)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia (w oryginale 1/2 lyz. proszku do pieczenia + 1/2 lyz. sody)
- 1/2 lyzeczki cynamonu
- 1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow (mysle, ze spokojnie mozna dodac jeszcze np. imbir)
- 1/4 lyzeczki soli
- 3 duze jajka
- 1 filizanka cukru
- 2/3 filizanki pure dyniowego
Krem:
- Opakowanie serka Philadephia (226 g)
- 1 filizanka cukru pudru
- 6 lyzek masla (~80 g)
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- Opcjonalnie cukier puder do posypania rolady po wierzchu
Wykonanie:
Rozgrzac piekarnik do 190 stopni. Wymieszac make, proszek, przyprawy. W drugiej misce ubic mikserem jajka z cukrem az zgestnieja. Dodac pure dyniowe, zmiksowac. Wmieszac make z przyprawami. Mase wylac na przygotowana blaszke (albo posmarowana tluszczem I posypana maka, albo wylozona papierem do pieczenia), piec ok 13-15 minut (az ciasto bedzie sprezyste ale nie za suche). Ciasto wyjac z piekarnika, przelozyc ostroznie na recznik kuchenny posypany cukrem pudrem, zrolowac i odstawic do wystygniecia.
Przygotowac krem: zmiksowac serek z maslem i cukrem, dodac ekstrakt waniliowy. Ostroznie rozwinac rolade, posmarowac kremem (mozna posypac posiekanymi orzechami wloskimi), zwinac ponownie. Zawinac w folie spozywcza I wlozyc do lodowki na co najmniej godzine.
Ja zwinelam wzdluz dluzszego boku i wyszlo mi ok. 18 kawalkow. Pieklam w plytkiej blaszce o wymiarach 25 x 38 cm.
Ciasto super pachnie i jest bardzo smaczne. Nastepnym razem sprobuje pokombinowac z nadzieniem i zmniejszyc jego kalorycznosc

Zdjecia robione po ciemku, wiec nie najlepsze.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: