rolada orzechowa/migdałowa

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
rolada_orzechowo_porzeczkowa_MM_008.jpg

Ja zrobiłam dla siebie samej z 3 średnich jajek i połowy pozostałych składników, ale to malutka porcja, więc podaję większe ilości:

biszkopt:
4-5 większych jaj ( oddzielnie białka i żółtka)
70 g fruktozy
100-110 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia

dżem słodzony fruktozą,
śmietanka 30%, ew. fruktoza do smaku

Białka ubić na sztywno
żółtka utrzeć z fruktozą na puch, dodawać stopnowo zmielone na mączkę orzechy i proszek do pieczenia, na końcu wmieszać pianę z białek. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( można przedtem papier dodatkowo lekko natłuścić). Piec z termoobiegiem w temp. 150 stopni przez ok. 10 min. ( uważać, żeby za szybko się nie przyrumienił i nie zsuszył)- ja nastawiłam piekarnik na 10 min, ale po 6 min biszkopt już był gotowy. Jeszcze gorące ciasto delikatnie zwinąć wraz z papierem i zawinąć w ściereczkę ( tak jak się postępuje przy roladach). Jak przestygnie, rozwinąć zdejmując przy okazji pergamin. Posmarować dowolnym dżemem ( u mnie czarna porzeczka) i ponownie zwinąć.

Śmietankę ubić na sztywno ew. dodając odrobinę fruktozy do smaku. Śmietanę wyłożyć na roladę, wierzch ozdobić świeżymi owocami ( u mnie to była resztka jagód zalegających w lodówce
icon_wink.gif
)

rolada_orzechowo_porzeczkowa_MM_012.jpg
 

Załączniki

  • rolada_orzechowo_porzeczkowa_MM_008.jpg
    rolada_orzechowo_porzeczkowa_MM_008.jpg
    81.4 KB · Wyświetleń: 2
  • rolada_orzechowo_porzeczkowa_MM_012.jpg
    rolada_orzechowo_porzeczkowa_MM_012.jpg
    85.1 KB · Wyświetleń: 2