Rolada truskawkowa

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,664
1
0
Odświeżam, bo może ktoś będzie miał ochotę na tydzień truskawkowy
icon_wink.gif

kasiulek91

Member
Cze 21, 2008
4
0
0
na początek chciałabym się przywitać, bo to mój pierwszy post tutaj ;) mam nadzieję, że strona ta będzie mi służyć wieloma wspaniałymi przepisami ;D

a teraz do rzeczy
icon_smile.gif
mam pytanie odnośnie tej masy: czy po stężeniu przypomina masy, które są w tortach z cukierni (taką fajną konsystencje mają) czy jest raczej sztywna, jak to bywa po dodaniu żelatyny? po zdjęciach trudno mi to stwierdzić, a chciałabym zrobić torcik z tą właśnie masą
icon_smile.gif

czekam na odpowiedź, Kasia

kasiulek91

Member
Cze 21, 2008
4
0
0
kurcze... bo ja szukam takiej masy, która będzie kremowa, a nie sztywna... a już myślałam, że znalazłam coś w sam raz ;)

a co jeśliby dać mniej galaretki? chyba nie powinno się rozlecieć
denknach.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
ta masa absolutnie nie jest sztywna, jest lekko stężała, na pewno nie tak sztywna jak galaretka. No i właśnie dlatego, że nie jest sztywna ja biszkoptu niczym nie nasączam, wystarczająco wilgotnieje od tej masy.

kasiulek91

Member
Cze 21, 2008
4
0
0
fakt masa nawet dzisiaj nie przypomina galaretki, ale miałam problem, bo nie chciała się zsiąść, a ja robiłam praktycznie na ostatnią chwilę i trochę mi wyciekała... :/ ale wszyscy zjedli ze smakiem i zachwalali
icon_smile.gif
a oto zdjęcia
icon_smile.gif

Tylko mistrzynią dekoracji to ja nie jestem
icon_razz.gif
Dopiero się uczę
icon_smile.gif

A tutaj jak to wyglądało z boku i widok na przepyszną truskawkową masę
icon_smile.gif

p.s. wszystkie biszkopty nasączyłam wodą wymieszaną z cukrem, cytryną i odrobiną wódki
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,990
1,580
113
kasiulku91, dopiero się uczysz a torcik jak malowany. Na pewno jubilat był uradowany. Gratuluję, naprawdę ładny.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,076
0
0
Przymierzałam się i przymierzałam, bo wymyśliłam sobie, że zrobię torcik urodzinowy dla Mateusza z ta masą i truskawkami. Jak się popatrzy klika stron wyżej na to cudo Caritki, to się i samemu zachciewa. Ale do rzeczy, w ramach treningu postanowiłam zrobić pierwszą w życiu roladę. Wszystko pięknie, do momentu zwijania razem z masą. Niby była już taka właśnie ścinająca się...Wypłynęła oczywiście po bokach, a ja ani pod ręka spinacza, ani wykalaczki. W końcu jakąś klamerke dorwałam i z jednej strony zatamowałam sczepiając papier. Z drugiej strony ratowałam sie jakims plastrem, ale oczywiscie cały papier był wypackany masa i za nic sie nie chciało przykleic. Reszte masy rozprowadzilam po wierzchu.I hyc do lodowki, zastanawiajac sie, czy jakos to sie lepiej zetnie zanim wyplynie z brzegow polmiska. Teraz mysle ,jak to się będzie kroic...Niewazne, dzieciaki beda i tak wniebowziete. Wreszcie matka sie sprezyla kulinarnie. ;) .
W smaku krem jest bardzo dobry, wiec jak troche go wsiaknie w biszkopt to powinno byc cacy.

PS. I było..bardzo smakowalo wszystkim, brat zjadł jedna czwarta. Szczegolnie chwalil sam krem - powiedzial, ze do wyjadania solo lyzeczka.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,638
4
0
Robię tera torcik z tym kremem na jutro
napatrzeć się nie mogę na tort Maciusia
icon_eek.gif

cudownie przyozdobiony - to jakaś czarodziejska końcówka chyba do wykręcania tak cudnie pięknych kształtów
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

Unitra

Member
Lis 26, 2011
1
0
0
Witajcie:) Nie wiem czy tu jeszcze ktoś zagląda ale mam bardzo ważne pytanie:) Czy na ten krem można kłaść masę zrobioną z pianek marshmallows? Taką w stylu angielskim? Bo chcę zrobić tort z tą masą a nie wiem jaki krem by się pod nią nadawał;) Pomóżcie;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy