- Mar 23, 2005
- 3,267
- 0
- 0
Składniki:
- 1 margaryna lu masło (250 dag),
- ¾ szkl. cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
- 1 opakowanie dużych wafli,
- 1 galaretka (smak dowolny),
- 2 paczki herbatników,
- bakalie (rodzynki, wydrylowane wiśnie z kompotu, posiekane orzechy itd.)
Wykonanie:
4 wafle owinąć w wilgotne ściereczki - w ten sposób namiękną i będzie je można zwinąć w roladę.
Herbatniki i pozostałe wafle pokruszyć (jak na blok czekoladowy)
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Margarynę, cukier, kakao - zagotować, trzymać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną galaretkę, pokruszone herbatniki, wafle i bakalie. Wszystko dobrze wymieszać.
Namoknięty wafel rozłożyć na kawałku folii aluminiowej, rozsmarować ok 1/4 masy, potem nałożyć drugi wafel i wyłożyć następne ok. 1/4 masy. Zwinąć w rulon (jak roladę), owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). W taki sam sposób zwinąć drugą roladę.
Podawać pokrojoną ukośnie w cienkie plastry.
Podana porcja wystarcza na dwie rolady.
Do rolady można także dodać płatki kukurydziane lub czekoladowe, wiórki kokosowe itp.
Do tej poniżej dodałam suszone śliwki, morele i truskawki z nalewki.

- 1 margaryna lu masło (250 dag),
- ¾ szkl. cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
- 1 opakowanie dużych wafli,
- 1 galaretka (smak dowolny),
- 2 paczki herbatników,
- bakalie (rodzynki, wydrylowane wiśnie z kompotu, posiekane orzechy itd.)
Wykonanie:
4 wafle owinąć w wilgotne ściereczki - w ten sposób namiękną i będzie je można zwinąć w roladę.
Herbatniki i pozostałe wafle pokruszyć (jak na blok czekoladowy)
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Margarynę, cukier, kakao - zagotować, trzymać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną galaretkę, pokruszone herbatniki, wafle i bakalie. Wszystko dobrze wymieszać.
Namoknięty wafel rozłożyć na kawałku folii aluminiowej, rozsmarować ok 1/4 masy, potem nałożyć drugi wafel i wyłożyć następne ok. 1/4 masy. Zwinąć w rulon (jak roladę), owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). W taki sam sposób zwinąć drugą roladę.
Podawać pokrojoną ukośnie w cienkie plastry.
Podana porcja wystarcza na dwie rolady.
Do rolady można także dodać płatki kukurydziane lub czekoladowe, wiórki kokosowe itp.
Do tej poniżej dodałam suszone śliwki, morele i truskawki z nalewki.

