Rolada z boczku i rolada z indyka

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Dopiero co zdążyłam się ujawnic w wątku powitalnym i chciałabym sie podzielić moimi 2 flagowymi przepisami (mam nadzieję że ich jeszcze nie było).

Rolada z boczku
pyszna wędlinka na zimno smakuje jak drób a nie boczek

- 1 kg surowego boczku
- 5 jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka vegety
- natka pietruszki

Boczek zemleć. Dodac do niego pozosałe składniki. dobrze wyrobić uformować roladkę i dobrze owinąć gazą, związać. Gotować 1 godzinę w osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego i kilku ziaren pieprzu. Wyjąć, najlepiej na chwilę czymś przycisnąć. Po ostudzeniu odwinąć z gazy. wspaniały dodatek do chlebka zamiast wędlin.


Rolada z indyka
u mnie króluje na wielkanoc jako główne danie na ciepło.

- spora pierś z indyka
- kilka białych surowych kiełbasek
- majeranek
- przyprawy wg. uznania

Mieso rozciąć tak aby powstał duży płat. posolić przyprawić wg uznania i posypać majerankiem. Białe kiełbaski wycisnać z osłonek flaczkowych i ułożyc je jako farsz na jednym z brzegów mięsa. zwinąć roladę. spiąć wykałaczkami. Tak przygotowaną można ugotować, udusić lub upiec. Ja najczęściej robię gotowaną a potem na bazie wywaru sporządzam pyszny sosik chrzanowy.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,447
3,759
113
Neto, bardzo apetyczny debiut!
icon_smile.gif

Zastanawiam się, czy nie dałoby się tych przepisów wykorzystać do szynkowara.
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Nie wiem jak byłoby z szybkowarem, ponieważ nie uzywam tego urządznia. jeśli coś jeszcze zostało w domku to po powocie wrzucę fotki roladki boczkowej.