
Miałam kawałek mięsa z udżca indyczego i trochę świeżych śliwek. Musiałam, nie wychodząc do sklepu, ugotować obiad. Udał się doskonale, a bardzo smaczny w tym daniu okazał się sos.
Składniki
0,5 kg mięsa z udżca indyczego
duża cebula
7 - 8 śliwek (węgierki lub dąbrowickie)
1 łyżeczka majeranku (suszonego)
olej i masło do smażenia
sól, pieprz
Mięso myjemy, suszymy i układamy prostokątny płat. Smarujemy go olejem, posypujemy solą i pieprzem. Na mięsie układamy 3 - 4 pokrojone śliwki, rolujemy w roladkę i sznurujemy nicią kuchenną. Jeszcze solimy i pieprzymy mięso z wierzchu, po czym obsmażamy w oleju z masłem. Podlewamy trochę wodą, dodajemy pozostałe pokrojone śliwki, cebulę pokrojoną w piórka i majeranek. Dusimy pod przykryciem około godziny, co pewien czas mieszając sos i polewając nim mięso. Gdy mięso jest miękkie, podajemy. Wyszła mi potrawa o wyrazistym smaku, jak już wspomniałam, z bardzo dobrym aromatycznym sosem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: