Rolada z sera*

AnnaMaria

Member
Paź 31, 2005
701
0
0
najlepiej ser włożyć do torebki foliowej i włożyć do gorącej wody , ser zmięknie i bedzie można go rozwałkować
mniam.gif

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Często robię takie rolady, ale z innym nadzieniem, np.
I.
1/2 kostki masła
2 serki topione kremowe
3 jajka ugotowane na twardo
20 dag kiełbasy
ząbek czosnku
kawałek papryki /opcjonalnie/sól
pieprz

II.
20 dag pieczarek - przesmażonych z cebulą
1 cebula
2 serki topione
zielona pietruszka

III.
kilka morel
1-2 jajka
20 dag wędzonki
2 serki topione
ząbek czosnku

A oto moje roladki (po lewej z farszem III, a po prawej z I):

roladadg3.jpg

roladajl9.jpg

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Ostatni raz robiłam takie rolady chyba z 10 lat temu. Przypomniałyście mi o nich
icon_mrgreen.gif
Sera nie rozpuszczałam w rondelku ponieważ łatwo sie przypala podczas rozpuszczania. Wrzucałam cały kawałek do garnka z wrzącą wodą na minutę. Po wyłączeniu palnika zostawiałam jeszcze na moment w wodzie, bardzo łatwo się go wałkowało. Nadzienia robiłam takie jak Katek.

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
kawazmlekiem @ 2 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=355167Sha, ale z tym serem to jesteś pewna? Bo o ile wiem, to się go w całości moczy w wodzie aż zmięknie i wtedy w kawałku rozwałkowuje.
Moja synowa też w kawałku wkładała do worka foliowego i poddawała działaniu wrzątku. Bez rozdrabniania. Ja sama jeszcze nie robiłam, więc nie mogę stwierdzić wyższości żadnej z tych metod
icon_smile.gif
Ale kiedyś sobie przypomniałam o tej roladzie i nabrałam na nią ochoty. A tu proszę - tyle wariantów. W najbliższym czasie zrobię.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja mam przepis na roladę z żółtego sera z pieczarkami, w którym stoi by ser zawinąwszy w folię aluminiową potrzymać we wrzątku około 30 minut. Następnie wyjąć i wałkować, farszem nasmarować, zwinąć i do lodówki włożyć do schłodzenia.

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
juz bardzo dawno nie jadłam takiej rolady
icon_sad.gif
moją sąsiadka robiła taką z pieczarkami pyszna była
icon_smile.gif
musze sama spróbować

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy