- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "ciasta siostry Leonilli". Rolada prosta w wykonaniu i bardzo dobra
Składniki:
2 wafle
1 galaretka owocowa
Masa I:
3 paczki herbatników
2 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
1 szkl mleka
Masa II:
1/2 kostki (125g) masła
1/2 szkl cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
5 łyżek mleka
Masa I: zagotować mleko z cukrem, dodać kakao.Do gotującego wspypać zmielone lub drobno pokruszone herbatniki i wymieszać. Gorącą masą posmarować wafel.
Masa II: Mleko zagotować. Wsypać wiórki, zaparzyć i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając mleko z kokosem. Masę rozsmarować na masie kakaowej.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody.Wylać na płaskie naczynie.Gdy stężeje pokroić ją w paski i ulożyć na brzeg andruta.Zwinąć wafel w rulon. Pozostawić w lodówce przez kilka godzin.
Moje uwagi:
nie wiem po co jest drugi wafel
przypuszczam że może polożyć go na gotowego już tego pierwszego
Ja robie zawsze z jednego
Galaretkę nie kładę na brzeg wafla, bo podczas zwijania mi wypada
i jest jej mało. Robiąc roladę galaretkę rozkładam po całym waflu (i tak troszkę powypada)
Rolada jest bardzo słodka

Składniki:
2 wafle
1 galaretka owocowa
Masa I:
3 paczki herbatników
2 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
1 szkl mleka
Masa II:
1/2 kostki (125g) masła
1/2 szkl cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
5 łyżek mleka
Masa I: zagotować mleko z cukrem, dodać kakao.Do gotującego wspypać zmielone lub drobno pokruszone herbatniki i wymieszać. Gorącą masą posmarować wafel.
Masa II: Mleko zagotować. Wsypać wiórki, zaparzyć i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając mleko z kokosem. Masę rozsmarować na masie kakaowej.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody.Wylać na płaskie naczynie.Gdy stężeje pokroić ją w paski i ulożyć na brzeg andruta.Zwinąć wafel w rulon. Pozostawić w lodówce przez kilka godzin.
Moje uwagi:
nie wiem po co jest drugi wafel

Ja robie zawsze z jednego

Galaretkę nie kładę na brzeg wafla, bo podczas zwijania mi wypada

Rolada jest bardzo słodka