- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Ciekawa rolada z ciasta jak na kopytka i z wykorzystaniem np. mięsa z rosołu.
Ciasto:
mniej więcej taką samą ilość ugotowanych i spraskowanych ziemniaków(zimnych) i mąki, 1 jajko.
Zagnieść ciasto, tak żeby było elastyczne ale niezbyt miękkie.
Mięso zrosołu przekręcić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę i przyprawy: sól, pieprz, zioła jakieś. Wymieszać. Z ciasta rozwałkować placek grubości ok 0,5 cm lub nieco grubszy, wyłożyć farsz i zwinąć ściśle w roladę, zaklejając dobrze końce i brzeg. Włożyć na gotującą się wodę z solą i gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny obracając od czasu do czasu. Podawać pokrojone w ukośne plastry polane stopioną słoniną i cebulką zrumienioną, albo odsmażane na złoto.
Ciasto:
mniej więcej taką samą ilość ugotowanych i spraskowanych ziemniaków(zimnych) i mąki, 1 jajko.
Zagnieść ciasto, tak żeby było elastyczne ale niezbyt miękkie.
Mięso zrosołu przekręcić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę i przyprawy: sól, pieprz, zioła jakieś. Wymieszać. Z ciasta rozwałkować placek grubości ok 0,5 cm lub nieco grubszy, wyłożyć farsz i zwinąć ściśle w roladę, zaklejając dobrze końce i brzeg. Włożyć na gotującą się wodę z solą i gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny obracając od czasu do czasu. Podawać pokrojone w ukośne plastry polane stopioną słoniną i cebulką zrumienioną, albo odsmażane na złoto.