- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Takie coś sobie ostatnio wymyśliłam, wyszło pyszne, więc wpisuję, żeby nie zapomnieć
Składniki (na 16 porcji):
1 średnia cukinia (taka około 20 cm)
1 duża czerwona papryka
1 duża kula mozarelli (200 g)
16 dużych liści bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyć, mozarellę osączyć z zalewy. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion, włożyć do piekarnika skórą do góry (opcja grill, u mnie 280 stopni C.), piec aż skóra się zrobi czarna. Upieczoną paprykę przełożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i poczekać aż trochę ostygnie i będzie można ją obrać ze skóry. Każdą połówkę pokroić na 8 kawałków. Do słoiczka wrzucić sól (ja dałam 0,5 łyżeczki), pieprz, roztarty czosnek, ocet balsamiczny i oliwę, zakręcić i energicznie wstrząsać do połączenia składników, powstałym sosem zalać grillowaną paprykę (ten etap można sobie przygotować wcześniej). Obieraczką do warzyw wykroić wzdłuż z cukinii 16 plastrów, tak żeby po bokach była widoczna skóra. Rozgrzać patelnię i na kropelce oliwy podsmażyć paski (dosłownie kilka sekund) tak żeby cukinia zmiękła i zmieniła kolor na żywo zielony (później pomyślałam że można by ją też króciutko zblanszować, ale nie chciało mi się wyciągać garnka i czekać aż woda się zagotuje
). Mozarellę pokroić na 16 kawałków. Następnie brać plaster cukinii, na nim układać liść bazylii, kawałek papryki osączonej z nadmiaru sosu, mozarellę i ostrożnie zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczką, powtarzać do wyczerpania składników. Podawać z czosnkową bagietką.
Moje uwagi:
O ile wszystkie składniki można przygotować wcześniej, to zwijać trzeba bezpośrednio przed podaniem, ponieważ sos powoduje, że listki bazylii więdną i robią się nieapetyczne. Jeszcze zdjęcie

Składniki (na 16 porcji):
1 średnia cukinia (taka około 20 cm)
1 duża czerwona papryka
1 duża kula mozarelli (200 g)
16 dużych liści bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyć, mozarellę osączyć z zalewy. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion, włożyć do piekarnika skórą do góry (opcja grill, u mnie 280 stopni C.), piec aż skóra się zrobi czarna. Upieczoną paprykę przełożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i poczekać aż trochę ostygnie i będzie można ją obrać ze skóry. Każdą połówkę pokroić na 8 kawałków. Do słoiczka wrzucić sól (ja dałam 0,5 łyżeczki), pieprz, roztarty czosnek, ocet balsamiczny i oliwę, zakręcić i energicznie wstrząsać do połączenia składników, powstałym sosem zalać grillowaną paprykę (ten etap można sobie przygotować wcześniej). Obieraczką do warzyw wykroić wzdłuż z cukinii 16 plastrów, tak żeby po bokach była widoczna skóra. Rozgrzać patelnię i na kropelce oliwy podsmażyć paski (dosłownie kilka sekund) tak żeby cukinia zmiękła i zmieniła kolor na żywo zielony (później pomyślałam że można by ją też króciutko zblanszować, ale nie chciało mi się wyciągać garnka i czekać aż woda się zagotuje

Moje uwagi:
O ile wszystkie składniki można przygotować wcześniej, to zwijać trzeba bezpośrednio przed podaniem, ponieważ sos powoduje, że listki bazylii więdną i robią się nieapetyczne. Jeszcze zdjęcie


