Roladki z kapusty włoskiej z wkładką

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Składniki:
tyle ile dużych liści kapusty włoskiej, tyle plasterków mielonki wieprzowej lub mortadeli (ew inny wkład mięsno-wędlinowy), 2 jajka, 1 łyżka mąki, 2 łyżki tartej bułki, tłuszcz

Liście z kapusty przygotować i obgotować jak na gołąbki. Przestudzone pozbawić ostrym nożem grubych nerwów.
Na liście położyć po plasterku wędliny lub włożyć inny wkład (mięso z rosołu, mielone, z dodatkiem np. sera - co nam do głowy wpadnie), zwinąć w płaskie ruloniki.
Rozbić jajka z mąką, osolić. W cieście moczyć zwinięte liście i otaczać w tartej bułce. Usmażyć lub ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do upieczenia do gorącego piekarnika. Upieczone lub usmażone podawać z ziemniakami i surówką.