Roladki z polędwiczek wieprzowych:
3 polędwiczki wieprzowe (swobodnie można je też zastąpić schabem
)
20 dkg mielonego mięsa cielęcego
4 cebule
1 duża papryka czerwona
3 ząbki czosnku
2 serki topione (trójkąciki te malutkie Hochlanda)
1 jajko
2 szklanki rosołu
łyżka mąki do sosu
przyprawy:
sól
pieprz czarnu mielony
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
papryka słodka mielona
tymianek suszony
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
kilka suszonych grzybków do sosu
Polędwiczki kroimy w 5 cm plastry, które to rozbijamy bardzo cieniutko. Cebulę kroimy w krążki.
Przyprawiamy mięso z wierzchu i układamy na nim cebulę.
Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie robimy farsz z mięsa mielonego.
Do tego mięska wbijamy jajko, zgnieciony czosnek i przyprawiamy ostrzej do smaku.
Dobrze wyrabiamy na jednolitą lepką masę.
Formujemy z nich podłużne wałeczki w środek wkładając po ociupince topionego serka (dokładnie zlepiając)
Na koniec mielone wałeczki owijamy mięsem z polędwiczki (bez cebuli) tworząc coś w stylu roladek - spinając wykałaczkami.
Każdą roladkę obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na złotawy kolor.
Smażymy na wolnym ogniu.
Do rosołu (w rondlu) dodajemy tą cebulę, którą mieliśmy na mięsku i grzybki suszone.
Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do rosołu.
Gotujemy od momentu wrzenia przez 5 minut.
Dosypujemy powolutku łyżkę mąki - rozbijamy żeby nie było grudek.
Na koniec wkładamy do cebulowo-paprykowego sosiku roladki i gotujemy przez 15 minutek.
Podajemy do pieczonych ziemnaczków, sosu tzatziki i przeróżnych surówek
Źródło: Mój wymysł
3 polędwiczki wieprzowe (swobodnie można je też zastąpić schabem
20 dkg mielonego mięsa cielęcego
4 cebule
1 duża papryka czerwona
3 ząbki czosnku
2 serki topione (trójkąciki te malutkie Hochlanda)
1 jajko
2 szklanki rosołu
łyżka mąki do sosu
przyprawy:
sól
pieprz czarnu mielony
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
papryka słodka mielona
tymianek suszony
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
kilka suszonych grzybków do sosu
Polędwiczki kroimy w 5 cm plastry, które to rozbijamy bardzo cieniutko. Cebulę kroimy w krążki.
Przyprawiamy mięso z wierzchu i układamy na nim cebulę.
Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie robimy farsz z mięsa mielonego.
Do tego mięska wbijamy jajko, zgnieciony czosnek i przyprawiamy ostrzej do smaku.
Dobrze wyrabiamy na jednolitą lepką masę.
Formujemy z nich podłużne wałeczki w środek wkładając po ociupince topionego serka (dokładnie zlepiając)
Na koniec mielone wałeczki owijamy mięsem z polędwiczki (bez cebuli) tworząc coś w stylu roladek - spinając wykałaczkami.
Każdą roladkę obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na złotawy kolor.
Smażymy na wolnym ogniu.
Do rosołu (w rondlu) dodajemy tą cebulę, którą mieliśmy na mięsku i grzybki suszone.
Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do rosołu.
Gotujemy od momentu wrzenia przez 5 minut.
Dosypujemy powolutku łyżkę mąki - rozbijamy żeby nie było grudek.
Na koniec wkładamy do cebulowo-paprykowego sosiku roladki i gotujemy przez 15 minutek.
Podajemy do pieczonych ziemnaczków, sosu tzatziki i przeróżnych surówek
Źródło: Mój wymysł