- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Rolady wołowe z oliwkami i papryką
4 rolady wołowe o grubości 3-4 mm (każda 150 g)
2 kolorowe papryki
30 g czarnych oliwek bez pestek ( może być pasta z oliwek )
2 szalotki
sól i pieprz
1 por
2 marchwie
1/4 selera
2 cebule
40 ml oleju i 1 łyżka masła
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 l czerwonego wina
1/2 l rosołu
po 2 gałązki oregano i tymianku
1 ząbek czosnku
1.Rolady lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy w plasterki a oliwki i szalotki w krążki.
2.Na mięso układamy oliwki , szalotkę i paprykę. Zwijamy rolady.
3.Marchew, por, selera i cebulę kroimy w kostkę.
4.W garnku rozgrzewamy tłuszcz, smażymy rolady. Kiedy dostaną złoty kolor, dodajemy pokrojone warzywa, przecier pomidorowy, zioła, wino i rosół. Doprawiamy do smaku. Dusimy 2 godziny.
5.Rolady wyjmujemy, a powstały płyn przecedzamy na sitku. Jeżeli jest rzadki to go odparowujemy, albo mąką z masłem zgęszczamy.
6.Podajemy np z szarymi kluskami https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37357 . Te z lewej strony
Przepis pochodzi z książki Lafer - Die Kunst der einfachen Küche

4 rolady wołowe o grubości 3-4 mm (każda 150 g)
2 kolorowe papryki
30 g czarnych oliwek bez pestek ( może być pasta z oliwek )
2 szalotki
sól i pieprz
1 por
2 marchwie
1/4 selera
2 cebule
40 ml oleju i 1 łyżka masła
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 l czerwonego wina
1/2 l rosołu
po 2 gałązki oregano i tymianku
1 ząbek czosnku
1.Rolady lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy w plasterki a oliwki i szalotki w krążki.
2.Na mięso układamy oliwki , szalotkę i paprykę. Zwijamy rolady.
3.Marchew, por, selera i cebulę kroimy w kostkę.
4.W garnku rozgrzewamy tłuszcz, smażymy rolady. Kiedy dostaną złoty kolor, dodajemy pokrojone warzywa, przecier pomidorowy, zioła, wino i rosół. Doprawiamy do smaku. Dusimy 2 godziny.
5.Rolady wyjmujemy, a powstały płyn przecedzamy na sitku. Jeżeli jest rzadki to go odparowujemy, albo mąką z masłem zgęszczamy.
6.Podajemy np z szarymi kluskami https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37357 . Te z lewej strony
Przepis pochodzi z książki Lafer - Die Kunst der einfachen Küche
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: