- Sty 11, 2009
- 361
- 0
- 0
Ja robie tzw. rolldogi. A przepis mam taki:
Ciasto:
400g maki
ok. 30g drozdzy
ok.250ml mleka
1 plaska lyzka cukru
1 plaska lyzeczka soli
Sos:
1/3 sloika przecieru pomidorowego+ketchup+ musztarda
sol, pieprz, papryka, 1 lyzka oliwy, ziola
wszystko razem wymieszac przed zrobieniem ciasta,niech skladniki przejda soba i gotowe
Make przesiac do miski,podgrzac mleko, ok. 1/4 objetosci kubka mleka wymieszac z cukrem i lyzka maki,tylko dokladnie,wkruszyc drozdze i delikatnie je rozetrzec.
W misce w posolonej mace zrobic dolek i wlac rozczyn.Poczekac az drozdze podrosna troszke i wszytsko wymieszac dolewajac reszte mleka,tak by ciasto bylo dosc rzadkie(zeby troszke sie kleilo). Mikserem z koncowkami do robienia ciasta wyrobic ciasto, tak by dobrze sie napowietrzylo i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Po wyrosnieciu delikatnie zagniesc, podzielić na dwie części i rozwalkowac. Każdą częśc ciasta podzielic na 6 lub 8 kawałków. Każdy kawałek posmarować sosem, nalozyc plasterek sera, troszke cebuli, plasterek boczku i porowke. Zawinać, zaczynając od jednego roku i zwijać w kierunku przeciwnego.
Piec w temp 180 stopni, jak ciasto troce podrosnie, mozna wlaczyc termoobieg zeby lepiej sie przyrumienily.
Ciasto:
400g maki
ok. 30g drozdzy
ok.250ml mleka
1 plaska lyzka cukru
1 plaska lyzeczka soli
Sos:
1/3 sloika przecieru pomidorowego+ketchup+ musztarda
sol, pieprz, papryka, 1 lyzka oliwy, ziola
wszystko razem wymieszac przed zrobieniem ciasta,niech skladniki przejda soba i gotowe
Make przesiac do miski,podgrzac mleko, ok. 1/4 objetosci kubka mleka wymieszac z cukrem i lyzka maki,tylko dokladnie,wkruszyc drozdze i delikatnie je rozetrzec.
W misce w posolonej mace zrobic dolek i wlac rozczyn.Poczekac az drozdze podrosna troszke i wszytsko wymieszac dolewajac reszte mleka,tak by ciasto bylo dosc rzadkie(zeby troszke sie kleilo). Mikserem z koncowkami do robienia ciasta wyrobic ciasto, tak by dobrze sie napowietrzylo i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Po wyrosnieciu delikatnie zagniesc, podzielić na dwie części i rozwalkowac. Każdą częśc ciasta podzielic na 6 lub 8 kawałków. Każdy kawałek posmarować sosem, nalozyc plasterek sera, troszke cebuli, plasterek boczku i porowke. Zawinać, zaczynając od jednego roku i zwijać w kierunku przeciwnego.
Piec w temp 180 stopni, jak ciasto troce podrosnie, mozna wlaczyc termoobieg zeby lepiej sie przyrumienily.