Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Rosół drobiowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="pyzyzmiesem" data-source="post: 906781" data-attributes="member: 18275"><p>Przepis na 2,5 litra wody:</p><p></p><p>2 tylne ćwiartki z kurczaka (ok 1/2 kg)</p><p>2 marchewki</p><p>1 pietruszka</p><p>1/2 pora</p><p>kawałek selera</p><p>1 cebula</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>sól, świeżo zmielony pieprz.</p><p></p><p>Z jednej ćwiartki kurczaka zdjąć skórę, na drugiej zostawić, odkroić widoczny tłuszcz z dwóch ćwiartek. Wrzucić do garnka zalać możliwie najzimniejszą wodę i postawić na najmocniejszy ogień - zagotować. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Dołożyć wszystkie jerzyny, z tymże cebulę wcześniej przekroić na pół i porządnie opalić. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować najmarniej 2 godziny a lepiej 3 (do momentu, w którym poruszone łyżką mięso będzie się rozpadać) pod przykryciem - tak na ok. 4/5 garnka. Doprawić wyłącznie solą i pieprzem, z tymże pieprz powinien być świeżo zmielony. Na 1/2 godziny przed końcem gotowania wyrzucić z garnka pora, cebulę i czosnek.</p><p>Idealny jako rosół i jako baza do innych zup. Jeżeli mamy zamiar przechowywać wywar to koniecznie wyjąć z niego marchew, pietruszkę, selera i mięso.</p><p>Po pierwszym szumowaniu rosół jest idealnie klarowny, z tymże musi być gotowany na minimalnym ogniu i nie można go całkowicie przykryć.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="pyzyzmiesem, post: 906781, member: 18275"] Przepis na 2,5 litra wody: 2 tylne ćwiartki z kurczaka (ok 1/2 kg) 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz. Z jednej ćwiartki kurczaka zdjąć skórę, na drugiej zostawić, odkroić widoczny tłuszcz z dwóch ćwiartek. Wrzucić do garnka zalać możliwie najzimniejszą wodę i postawić na najmocniejszy ogień - zagotować. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Dołożyć wszystkie jerzyny, z tymże cebulę wcześniej przekroić na pół i porządnie opalić. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować najmarniej 2 godziny a lepiej 3 (do momentu, w którym poruszone łyżką mięso będzie się rozpadać) pod przykryciem - tak na ok. 4/5 garnka. Doprawić wyłącznie solą i pieprzem, z tymże pieprz powinien być świeżo zmielony. Na 1/2 godziny przed końcem gotowania wyrzucić z garnka pora, cebulę i czosnek. Idealny jako rosół i jako baza do innych zup. Jeżeli mamy zamiar przechowywać wywar to koniecznie wyjąć z niego marchew, pietruszkę, selera i mięso. Po pierwszym szumowaniu rosół jest idealnie klarowny, z tymże musi być gotowany na minimalnym ogniu i nie można go całkowicie przykryć. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Rosół drobiowy
Top
Bottom