- Lis 1, 2009
- 5,187
- 1
- 0
Przepis na 2,5 litra wody:
2 tylne ćwiartki z kurczaka (ok 1/2 kg)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz.
Z jednej ćwiartki kurczaka zdjąć skórę, na drugiej zostawić, odkroić widoczny tłuszcz z dwóch ćwiartek. Wrzucić do garnka zalać możliwie najzimniejszą wodę i postawić na najmocniejszy ogień - zagotować. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Dołożyć wszystkie jerzyny, z tymże cebulę wcześniej przekroić na pół i porządnie opalić. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować najmarniej 2 godziny a lepiej 3 (do momentu, w którym poruszone łyżką mięso będzie się rozpadać) pod przykryciem - tak na ok. 4/5 garnka. Doprawić wyłącznie solą i pieprzem, z tymże pieprz powinien być świeżo zmielony. Na 1/2 godziny przed końcem gotowania wyrzucić z garnka pora, cebulę i czosnek.
Idealny jako rosół i jako baza do innych zup. Jeżeli mamy zamiar przechowywać wywar to koniecznie wyjąć z niego marchew, pietruszkę, selera i mięso.
Po pierwszym szumowaniu rosół jest idealnie klarowny, z tymże musi być gotowany na minimalnym ogniu i nie można go całkowicie przykryć.
2 tylne ćwiartki z kurczaka (ok 1/2 kg)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz.
Z jednej ćwiartki kurczaka zdjąć skórę, na drugiej zostawić, odkroić widoczny tłuszcz z dwóch ćwiartek. Wrzucić do garnka zalać możliwie najzimniejszą wodę i postawić na najmocniejszy ogień - zagotować. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Dołożyć wszystkie jerzyny, z tymże cebulę wcześniej przekroić na pół i porządnie opalić. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować najmarniej 2 godziny a lepiej 3 (do momentu, w którym poruszone łyżką mięso będzie się rozpadać) pod przykryciem - tak na ok. 4/5 garnka. Doprawić wyłącznie solą i pieprzem, z tymże pieprz powinien być świeżo zmielony. Na 1/2 godziny przed końcem gotowania wyrzucić z garnka pora, cebulę i czosnek.
Idealny jako rosół i jako baza do innych zup. Jeżeli mamy zamiar przechowywać wywar to koniecznie wyjąć z niego marchew, pietruszkę, selera i mięso.
Po pierwszym szumowaniu rosół jest idealnie klarowny, z tymże musi być gotowany na minimalnym ogniu i nie można go całkowicie przykryć.