- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Gotujemy rosół-tutaj z ćwiartki kurczaka+duża paczka mrożonej włoszczyzny+ziele
angielskie+liść laurowy+sól+pieprz-na bardzo małym ogniu przez ok.3
godziny.Wyszło ok.2,5 litra ale do zupy wystarczy max.1,5 litra.
Z 30 dkg mielonego mięsa-tu łopatka wieprzowa ale może być inne np.udziec
indyczy-doprawionego solą,pieprzem i zmiażdżonym dużym ząbkiem czosnku
formujemy malutkie klopsiki-góra 2 cm średnicy.
Rosół przecedzamy przez sitko(ja ugotowałam go dzień wcześniej,mocno
schłodziłam i przecedziłam zimny-tłuszcz został na sitku)doprawiamy czubatą
łyżeczką majeranku roztartego w rękach i do wrzącego wrzucamy klopsiki-gotujemy.
Po 3 minutach wrzucamy ok.20 dkg cienkiego makaronu(tutaj makaron domowy-na 100
g mąki 1 całe jajko)i gotujemy dalsze 3 minuty do miękkości makaronu.Można
dodać trochę warzyw wcześniej odcedzonych.
Jeśli ktoś chce mieć bardziej klarowną zupę to makaron należy ugotować
oddzielnie.
angielskie+liść laurowy+sól+pieprz-na bardzo małym ogniu przez ok.3
godziny.Wyszło ok.2,5 litra ale do zupy wystarczy max.1,5 litra.
Z 30 dkg mielonego mięsa-tu łopatka wieprzowa ale może być inne np.udziec
indyczy-doprawionego solą,pieprzem i zmiażdżonym dużym ząbkiem czosnku
formujemy malutkie klopsiki-góra 2 cm średnicy.
Rosół przecedzamy przez sitko(ja ugotowałam go dzień wcześniej,mocno
schłodziłam i przecedziłam zimny-tłuszcz został na sitku)doprawiamy czubatą
łyżeczką majeranku roztartego w rękach i do wrzącego wrzucamy klopsiki-gotujemy.
Po 3 minutach wrzucamy ok.20 dkg cienkiego makaronu(tutaj makaron domowy-na 100
g mąki 1 całe jajko)i gotujemy dalsze 3 minuty do miękkości makaronu.Można
dodać trochę warzyw wcześniej odcedzonych.
Jeśli ktoś chce mieć bardziej klarowną zupę to makaron należy ugotować
oddzielnie.
