- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Rosół z zielonym groszkiem i ryżem
Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S.Włodek Kuchnia włoska KAW 1978
Składniki:
1 1/2 l rosołu
400 g ryżu
1 duża cebula
1 kg zielonego groszku
po 2 łyżki oliwy i masła
1 łyżka usiekanej mięty
tarty twardy ser typu grana padano czy parmezan
sól, pieprz
Wykonanie:
W rondlu przesmażyć na oliwie z masłem drobno posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodać ryż i stale mieszając pogotować ok. 5 minut. Następnie dodać zielony groszek, a gdy wszystko przejdzie tłuszczem, zalać gorącym rosołem, przykryć i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż ryż zmięknie. Doprawić miętą, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym serem.
Moje uwagi:
Zadziwiająco pyszna, choć bardzo prosta zupa. Zwykle gotuję krócej, niż 20 minut, by nie rozgotować ryżu i groszku.
Proporcje też dobieram na oko, żeby nie była za gęsta.
Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S.Włodek Kuchnia włoska KAW 1978
Składniki:
1 1/2 l rosołu
400 g ryżu
1 duża cebula
1 kg zielonego groszku
po 2 łyżki oliwy i masła
1 łyżka usiekanej mięty
tarty twardy ser typu grana padano czy parmezan
sól, pieprz
Wykonanie:
W rondlu przesmażyć na oliwie z masłem drobno posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodać ryż i stale mieszając pogotować ok. 5 minut. Następnie dodać zielony groszek, a gdy wszystko przejdzie tłuszczem, zalać gorącym rosołem, przykryć i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż ryż zmięknie. Doprawić miętą, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym serem.
Moje uwagi:
Zadziwiająco pyszna, choć bardzo prosta zupa. Zwykle gotuję krócej, niż 20 minut, by nie rozgotować ryżu i groszku.
Proporcje też dobieram na oko, żeby nie była za gęsta.
Ostatnią edycję dokonał moderator: