Rosół z zielonym groszkiem i ryżem

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Rosół z zielonym groszkiem i ryżem

Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S.Włodek Kuchnia włoska KAW 1978

Składniki:
1 1/2 l rosołu
400 g ryżu
1 duża cebula
1 kg zielonego groszku
po 2 łyżki oliwy i masła
1 łyżka usiekanej mięty
tarty twardy ser typu grana padano czy parmezan
sól, pieprz

Wykonanie:
W rondlu przesmażyć na oliwie z masłem drobno posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodać ryż i stale mieszając pogotować ok. 5 minut. Następnie dodać zielony groszek, a gdy wszystko przejdzie tłuszczem, zalać gorącym rosołem, przykryć i gotować jeszcze ok. 20 minut, aż ryż zmięknie. Doprawić miętą, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym serem.

Moje uwagi:
Zadziwiająco pyszna, choć bardzo prosta zupa. Zwykle gotuję krócej, niż 20 minut, by nie rozgotować ryżu i groszku.
Proporcje też dobieram na oko, żeby nie była za gęsta.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy