Dostałam malutką książeczkę, broszurkę właściwie, o potrawach z ziemniaków. Pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego. Wśród licznych przepisów moją uwagę zwrócił właśnie ten, bo nazwa jakby znajoma, tyle że szwajcarskie "rösti" są robione z gotowanych ziemniaków w formie dużego placka na całą patelnię. A tu placuszki z surowych ziemniaków, nawet bez jajek. Postanowiłam zrobić je na dzisiejszy obiad. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
8 dużych ziemniaków
15 dkg dość chudego surowego boczku w cienkich plasterkach (bez skórki)
cebula
pęczek szczypiorku (w przepisie jest - duży, ja brałam standardowy)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia (wzięłam mieszankę oleju z masłem, chociaż może być dowolny tłuszcz)
Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok, odsączamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojony w krotkie cienkie paseczki boczek i posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy i dodajemy do smaku pieprz i sól, pamiętając, że już były solone. Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz, rozpłaszczamy łopatką i smażymy na rumiano z obu stron. Podaje się tak jak placki ziemniaczane. Są wyśmienite, chrupiące i bardzo smaczne. Mało pracy, a efekt znakomity.
Składniki
8 dużych ziemniaków
15 dkg dość chudego surowego boczku w cienkich plasterkach (bez skórki)
cebula
pęczek szczypiorku (w przepisie jest - duży, ja brałam standardowy)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia (wzięłam mieszankę oleju z masłem, chociaż może być dowolny tłuszcz)
Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok, odsączamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojony w krotkie cienkie paseczki boczek i posiekany szczypiorek. Starannie mieszamy i dodajemy do smaku pieprz i sól, pamiętając, że już były solone. Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz, rozpłaszczamy łopatką i smażymy na rumiano z obu stron. Podaje się tak jak placki ziemniaczane. Są wyśmienite, chrupiące i bardzo smaczne. Mało pracy, a efekt znakomity.
Ostatnią edycję dokonał moderator: