- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Przepyszne, delikatne, kruchutkie ciasteczka orzechowe z pięknym waniliowym aromatem.
Jeżeli do obtoczenia użyje się waniliowego cukru pudru, który potęguje aromat w ciastkach, robią się nieziemsko pyszne.
Składniki na 45 ciasteczek
* 200g miękkiego masła
* 50g cukru pudru
* 100g drobno posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
* 250g mąki pszennej
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Do obtoczenia
* ok. 150g cukru pudru (użyłam domowego cukru waniliowego)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać ekstrakt, orzechy i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć.
Z ciasta uformować kuleczki (każda po 13 g), włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. Piec w temp. 180 stopni przez 15-18 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Cukier puder przesiać do głębokiej miski, obtaczać w nim gorące ciasteczka, potrząsając miską.
Po wystudzeniu obtoczyć ponownie
Jeżeli do obtoczenia użyje się waniliowego cukru pudru, który potęguje aromat w ciastkach, robią się nieziemsko pyszne.

Składniki na 45 ciasteczek
* 200g miękkiego masła
* 50g cukru pudru
* 100g drobno posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
* 250g mąki pszennej
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Do obtoczenia
* ok. 150g cukru pudru (użyłam domowego cukru waniliowego)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać ekstrakt, orzechy i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć.
Z ciasta uformować kuleczki (każda po 13 g), włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. Piec w temp. 180 stopni przez 15-18 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Cukier puder przesiać do głębokiej miski, obtaczać w nim gorące ciasteczka, potrząsając miską.
Po wystudzeniu obtoczyć ponownie

Ostatnią edycję dokonał moderator: