- Lut 13, 2006
- 201
- 0
- 0
ROSYJSKIE KISZONE POMIDORY
na 3 litrowy słoik:
2 łyzki stołowe soli
6 łyżek stołowych cukru
1 łyżeczka (od herbaty) octu
Słoik umyć, na dno położyć koper, czosnek, listek laurowy, czarny pieprz, liść czarnej porzeczki, korzeń chrzanu
Pomidory ułożyc w słoju. Zagotować wodę z cukrem i solą, zalać pomidory, dodać ocet. Zakrecić słoik, postawić do góry dnem, nakryć np. ręcznikiem. Natępnego dnia wynieść w chłodne miejsce (tak jest w przepisie, ale ja myslę, ze musi się dłużej kisić, jeden dzień to za mało)
Najlepsze są dość twarde pomidory, z grubą skórką.
na 3 litrowy słoik:
2 łyzki stołowe soli
6 łyżek stołowych cukru
1 łyżeczka (od herbaty) octu
Słoik umyć, na dno położyć koper, czosnek, listek laurowy, czarny pieprz, liść czarnej porzeczki, korzeń chrzanu
Pomidory ułożyc w słoju. Zagotować wodę z cukrem i solą, zalać pomidory, dodać ocet. Zakrecić słoik, postawić do góry dnem, nakryć np. ręcznikiem. Natępnego dnia wynieść w chłodne miejsce (tak jest w przepisie, ale ja myslę, ze musi się dłużej kisić, jeden dzień to za mało)
Najlepsze są dość twarde pomidory, z grubą skórką.