- Lis 13, 2005
- 9,207
- 2,765
- 113
Przepis pochodzi z Galerii Potraw.
150ml mleka (nie miałam; zamiast użyłam 12% śmietankę do kawy)
75g masła
300g mąki pszennej (pomieszałam tortową z krupczatką)
7g -1 paczka suchych drożdży (wkruszyłam do mąki 20g świeżych)
50g cukru
1 paczka cukru waniliowego (u mnie ekstrakt waniliowy)
szczypta soli (nie dałam, bo używam solonego masła)
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Mąkę wsypać do miski, wymieszać dokładnie z wszystkimi suchymi składnikami, wlać mleko z masłem, wyrabiać mikserem około 5 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
150 g masy marcepanowej (dałam 200g)
50g miękkiego masła
1 żółtko
200g wiśni ze słoika - bez pestek
Marcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy, do połączenia w jednolitą kremową masę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, rozsmarować nadzienie, na nie wiśnie i lekko ucisnąć je dłońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej dużej blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 45 minut. Od razu po wyciągnięciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g cukru pudru i 2 łyżkami soku cytrynowego.
rośnie:
gotowe:
Bardzo smaczne, ale przez dodatek lukru dość słodkie. Można zmniejszyć ilość cukru dodawanego do ciasta lub cieniej posmarować masą marcepanową. Mnie było szkoda zostawiać małą resztkę i zużyłam całe opakowanie.
150ml mleka (nie miałam; zamiast użyłam 12% śmietankę do kawy)
75g masła
300g mąki pszennej (pomieszałam tortową z krupczatką)
7g -1 paczka suchych drożdży (wkruszyłam do mąki 20g świeżych)
50g cukru
1 paczka cukru waniliowego (u mnie ekstrakt waniliowy)
szczypta soli (nie dałam, bo używam solonego masła)
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Mąkę wsypać do miski, wymieszać dokładnie z wszystkimi suchymi składnikami, wlać mleko z masłem, wyrabiać mikserem około 5 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
150 g masy marcepanowej (dałam 200g)
50g miękkiego masła
1 żółtko
200g wiśni ze słoika - bez pestek
Marcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy, do połączenia w jednolitą kremową masę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, rozsmarować nadzienie, na nie wiśnie i lekko ucisnąć je dłońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej dużej blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 45 minut. Od razu po wyciągnięciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g cukru pudru i 2 łyżkami soku cytrynowego.
rośnie:

gotowe:

Bardzo smaczne, ale przez dodatek lukru dość słodkie. Można zmniejszyć ilość cukru dodawanego do ciasta lub cieniej posmarować masą marcepanową. Mnie było szkoda zostawiać małą resztkę i zużyłam całe opakowanie.
