rozgrzewająca gulaszowa z papryką

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Nie ma nic lepszego w zimne dni kiedy jestem i zziębnięta i głodna
  • 30 dag wołowiny (bez kości)
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 pomidory lub mały koncentrat pomidorowy (ok. 3 łyżki)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej)
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz
Umyte mięso pokrój na dowolne kawałki. Z papryki usuń pestki i pokrójw paski. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie do zrumienienia. Wtedy dodaj mięso wraz z papryką i duś pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie. Wlej litr wrzątku, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory bez skóry (lub koncentrat), roztarty z solą czosnek, zmielony kminek i paprykę w proszku, gotować aż ziemniaki zmiękną. Teraz dopraw zupę solą i przeprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.
Zupa jest pyszna.
Czasem dodajemy do niej kaszę mannę w kostkach

Dzisiaj ją będę znowu robiła, żeby jutro po pracy pogrzać i gotowe
icon_smile.gif

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Zrobiłam wersję okrojoną z cyklu "co majut to pchajut"
icon_mrgreen.gif

Miałam kawałek łaty wołowej, do mięsa pół papryki czerwonej (miała być cała ale nie mogłam się opanować przed pożarciem połówki, taka pycha była) dusiło się się z cebulką i przyprawami, jak mięsko było półtwarde dodałam trochę papryki w proszku, więcej pieprzu (taki gulasz musi mieć kopa), ziemniaki przekrojone na 4 części, średnią marchewkę skrojoną w krążki i łyżkę przecieru, całość sobie pykała aż wszystko było miękkie, przy podawaniu polecam chlapnąć na każda porcję trochę kwaśnej śmietanki, wyszło odjazdowe i już planuję popełnić ten gulasz raz jeszcze, ale tym razem z większą ilościa papryki i dodam ją pod koniec, razem z ziemniakami bo teraz rozgotowała się na amen, sama skórka pływała.
ccyb.gif

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Niestety zdrożała, ostatnio kupiłam w Lidlu za ok. 5,50zł/kg, była bardzo smaczna, może jeszcze mają w tej cenie (na rynku widziałam już droższe, po 6-8 a nawet 10zł)

renarde

Member
Lis 23, 2010
397
0
0
czyli bogracz.
icon_smile.gif

ja duszę bardzo długo i zazwyczaj robię dzień przed - jak poleży to będzie jeszcze pyszniejsze.
icon_smile.gif
z modyfikacji składnikowych - zalewam rosołkiem (mrożone resztki obiadowe :D), przyprawiam majerankiem i rozmarynem. i daję mniej papryki, bo nie przepadam za nią, ale w tej zupie musi być.
icon_smile.gif

no, i oczywiście duuużo lepsza jest na pomidorach niż na koncentracie.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy