- Wrz 6, 2011
- 663
- 0
- 0
No i jest mój pierwszy przepis na cinie! mam nadzieję, że zasmakuje. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.
Składniki:
*1kg miąższu dyni
*1,5litra bulionu warzywnego lub drobiowego
*4 średnie ziemniaki
*pół szklanki gęstej śmietany
*1 papryka chili
*2 ząbki czosnku
*kawałek imbiru(ok.4cm)
*1 łyżka oliwy
*zioła do dekoracji(bazylia lub pietruszka)
*sól
*pieprz
Dynię pokrój na małe kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Posiekaj imbir i czosnek. Chili umyj i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek oraz imbir. Wrzuć ziemniaki i dynię. Potem wlej bulion, dodaj chili i gotuj wszystko 35-40minut, żeby rozgotować warzywa.
Wyjmij chili. śmietanę zmiksuj z zupą. Całość przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem krem dodatkowo udekoruj ziołami lub czerwoną papryką o raz łyżką śmietany.
Można zrobić również łagodniejszą wersję kremu rezygnując z chili i dodając mniejszą ilość imbiru. Można dodać również z prażonymi płatkami migdałów lub jak u mnie na zdjęciu z tostem z serem
Składniki:
*1kg miąższu dyni
*1,5litra bulionu warzywnego lub drobiowego
*4 średnie ziemniaki
*pół szklanki gęstej śmietany
*1 papryka chili
*2 ząbki czosnku
*kawałek imbiru(ok.4cm)
*1 łyżka oliwy
*zioła do dekoracji(bazylia lub pietruszka)
*sól
*pieprz
Dynię pokrój na małe kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Posiekaj imbir i czosnek. Chili umyj i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek oraz imbir. Wrzuć ziemniaki i dynię. Potem wlej bulion, dodaj chili i gotuj wszystko 35-40minut, żeby rozgotować warzywa.
Wyjmij chili. śmietanę zmiksuj z zupą. Całość przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem krem dodatkowo udekoruj ziołami lub czerwoną papryką o raz łyżką śmietany.
Można zrobić również łagodniejszą wersję kremu rezygnując z chili i dodając mniejszą ilość imbiru. Można dodać również z prażonymi płatkami migdałów lub jak u mnie na zdjęciu z tostem z serem