- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Rożki z ciasta serowego z jabłkami i cynamonem
Składniki ciasta:
-2 szklanki mąki 500
-1 serek capri przetarty przez sito lub 25 dkg sera białego
-5 dkg zimnego masła-1/4 kostki
-1/3 szklanki drobnego cukru lub 1/4 szklanki cukru pudru
-szczypta soli
Nadzienie:
-4 spore jabłka
-1-2 łyżeczki cynamonu
-ew.cukier do smaku
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub maizeny
Do smarowania:
-jedno jajko rozkłócone z 4 łyżkami mleka
Masło rozcieramy z mąką,cukrem i solą na 'piasek',dodajemy serek,dokładnie
mieszamy i zagniatamy ciasto(jeśli ciasto jest za suche to trzeba je skropić
zimną wodą do odpowiedniej konsystencji).Formujemy kulę,zawijamy w folię i
odkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Posypujemy je cynamonem i dodajemy
cukru jeśli jabłka są bardzo kwaśne.Na koniec posypujemy jabłka mąką
ziemniaczaną lub maizeną.Mieszamy jabłka dokładnie i odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki 3-4 mm placek i kroimy radełkiem
kwadraty.Nakładamy na kwadraty po łyżce jabłek i brzegi smarujemy za pomocą
pędzelka jajkiem z mlekiem.Sklejamy kwadraty po przekątnej.Smarujemy jajkiem
również każdy rożek z wierzchu.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok.15 minut.
Składniki ciasta:
-2 szklanki mąki 500
-1 serek capri przetarty przez sito lub 25 dkg sera białego
-5 dkg zimnego masła-1/4 kostki
-1/3 szklanki drobnego cukru lub 1/4 szklanki cukru pudru
-szczypta soli
Nadzienie:
-4 spore jabłka
-1-2 łyżeczki cynamonu
-ew.cukier do smaku
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub maizeny
Do smarowania:
-jedno jajko rozkłócone z 4 łyżkami mleka
Masło rozcieramy z mąką,cukrem i solą na 'piasek',dodajemy serek,dokładnie
mieszamy i zagniatamy ciasto(jeśli ciasto jest za suche to trzeba je skropić
zimną wodą do odpowiedniej konsystencji).Formujemy kulę,zawijamy w folię i
odkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Posypujemy je cynamonem i dodajemy
cukru jeśli jabłka są bardzo kwaśne.Na koniec posypujemy jabłka mąką
ziemniaczaną lub maizeną.Mieszamy jabłka dokładnie i odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki 3-4 mm placek i kroimy radełkiem
kwadraty.Nakładamy na kwadraty po łyżce jabłek i brzegi smarujemy za pomocą
pędzelka jajkiem z mlekiem.Sklejamy kwadraty po przekątnej.Smarujemy jajkiem
również każdy rożek z wierzchu.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok.15 minut.

