- Mar 6, 2008
- 263
- 0
- 0
Chciała bym sie z wami podzielić przepisem na rożki- słoneczka według przepisu mojej babci.
Do przygotowania potrzebne jest:
1/2 kg mąki
25 dkg margaryny
2 jajka (do ciasta potrzebne jest 1 całe jajko i żółtko- białko wykorzystamy na końcu, do udekorowania rożków cukrem)
5 dag drożdży
cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany 12%
twarda marmolada owocowa
Wyrobić mąkę, margarynę, jajko i żółtko, drożdże i cukier, resztę mąki, której nie zabrało, połączyć ze śmietaną, oba ciasta połączyć. Gotowe ciasto wrzucić do zimnej wody i poczekać aż wypłynie.
Ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty, długości ok 10-15 cm, szerokości ok 5-7 cm, nałożyć łyżeczką marmoladę (chyba że jest taka twarda, że trzeba ją kroić nożem
) zawinąć, naciąć delikatnie zewnętrzny brzeg, zwinąć.
Na koniec zanurzyć w białku, a następnie w cukrze i gotowe
piec w temp ok 180 st. C do momentu aż rożki zrobią sie złote
Do przygotowania potrzebne jest:
1/2 kg mąki
25 dkg margaryny
2 jajka (do ciasta potrzebne jest 1 całe jajko i żółtko- białko wykorzystamy na końcu, do udekorowania rożków cukrem)
5 dag drożdży
cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany 12%
twarda marmolada owocowa
Wyrobić mąkę, margarynę, jajko i żółtko, drożdże i cukier, resztę mąki, której nie zabrało, połączyć ze śmietaną, oba ciasta połączyć. Gotowe ciasto wrzucić do zimnej wody i poczekać aż wypłynie.
Ciasto rozwałkować, wycinać prostokąty, długości ok 10-15 cm, szerokości ok 5-7 cm, nałożyć łyżeczką marmoladę (chyba że jest taka twarda, że trzeba ją kroić nożem
Na koniec zanurzyć w białku, a następnie w cukrze i gotowe

piec w temp ok 180 st. C do momentu aż rożki zrobią sie złote




