Rożki waniliowe (Vanillekipferl)

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,976
504
113
25 dkg maki
21 dkg masła
10dkg mielonych migdałów
7 dkg cukru pudru
Z podanych składników zarobić ciasto i odstawić na pol godziny do lodówki, nastepnie z części ciasta uformować wałeczek, odcinać jak na kopytka i formowac male rozki (ja lubie jak rozki sa male, takie na raz do buzi). Układać na blasze z piekarnika wylozonej papierem. Piec na bardzo jasny kolor w temperaturze okolo 150-160 st.
Wcześniej należy przygotować w jakimś pojemniczku cukier do pieczenia wymieszany z duza ilością cukru waniliowego ( ja daje 10 małych opakowań cukru waniliowego i tak z 15 dkg cukru do wypieków) Po upieczeniu rożków należy je jeszcze gorące obtaczać w mieszance cukru i delikatnie ułożyć w pudelku.
Rożki sa bardzo kruche, należy sie z nimi obchodzić delikatnie.
Mozna zamiast migdałów dać zmielone orzechy włoskie
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,854
277
83
Nabyć migdały, koniecznie.