Rożki waniliowe (Vanillekipferl)

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
25 dkg maki
21 dkg masła
10dkg mielonych migdałów
7 dkg cukru pudru
Z podanych składników zarobić ciasto i odstawić na pol godziny do lodówki, nastepnie z części ciasta uformować wałeczek, odcinać jak na kopytka i formowac male rozki (ja lubie jak rozki sa male, takie na raz do buzi). Układać na blasze z piekarnika wylozonej papierem. Piec na bardzo jasny kolor w temperaturze okolo 150-160 st.
Wcześniej należy przygotować w jakimś pojemniczku cukier do pieczenia wymieszany z duza ilością cukru waniliowego ( ja daje 10 małych opakowań cukru waniliowego i tak z 15 dkg cukru do wypieków) Po upieczeniu rożków należy je jeszcze gorące obtaczać w mieszance cukru i delikatnie ułożyć w pudelku.
Rożki sa bardzo kruche, należy sie z nimi obchodzić delikatnie.
Mozna zamiast migdałów dać zmielone orzechy włoskie
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Nabyć migdały, koniecznie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy