- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na wyjątkowo pyszne rożki z ciasta francuskiego, pochodzący z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia amerykańska". Uzależniające, a przy tym szybkie i bezproblemowe. doskonałe zarówno na ciepło, jak na zimno.
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka masła
1 pierś kurczaka
1 marchewka
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku ( można tez użyć gotowej mieszanki marchewki z groszkiem)
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki
1/2 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Kurczaka pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni wraz z curry na złoto. Marchewkę z groszkiem ugotować. Dodać do kurczaka. śmietanę wymieszać z mąką, dodać na patelnię. Chwilę razem smażyć, mieszając, aż sos zgęstnieje. Kurczaka z warzywami doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić, by lekko przestygło.
Ciasto francuskie posmarować 1 łyżką roztopionego masła, po czym złożyć na pół i przeciąć na 4 części. Każdy z uzyskanych w ten sposób kwadratów rozwałkować do wielkości ok. 18 x 18m cm.
Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz, po czym składać ciasto po przekątnej, tworząc rożek. Brzegi docisnąć dokładnie widelcem.
Rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w nagrzanym do 220 st . piekarniku przez ok. 20 min, aż będą złote.

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka masła
1 pierś kurczaka
1 marchewka
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku ( można tez użyć gotowej mieszanki marchewki z groszkiem)
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki
1/2 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Kurczaka pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na patelni wraz z curry na złoto. Marchewkę z groszkiem ugotować. Dodać do kurczaka. śmietanę wymieszać z mąką, dodać na patelnię. Chwilę razem smażyć, mieszając, aż sos zgęstnieje. Kurczaka z warzywami doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić, by lekko przestygło.
Ciasto francuskie posmarować 1 łyżką roztopionego masła, po czym złożyć na pół i przeciąć na 4 części. Każdy z uzyskanych w ten sposób kwadratów rozwałkować do wielkości ok. 18 x 18m cm.
Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz, po czym składać ciasto po przekątnej, tworząc rożek. Brzegi docisnąć dokładnie widelcem.
Rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w nagrzanym do 220 st . piekarniku przez ok. 20 min, aż będą złote.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: